Kortkolom economie

Vestia verkoopt ruim 1.400 woningen

Amsterdam. Woningcorporatie Vestia verkoopt ruim 1.400 woningen in Rotterdam aan de Stichting Studenten Huisvesting (SSH). Dat maakte Vestia gisteren bekend. Het is de eerste keer dat de corporatie een grote groep woningen aan een andere corporatie weet te verkopen. SSH verhuurt circa 12.000 woningen in Utrecht, Amersfoort, Leeuwarden en Maastricht. Vestia kwam in nood door speculatie met renteverzekeringen. De corporatie wil de komende tien jaar circa 16.000 van de oorspronkelijke 90.000 woningen verkopen. (NRC)

Val SNS Reaal strop voor FNV Vakcentrale

Amsterdam. Een teloorgang van bank en verzekeraar SNS Reaal betekent mogelijk een financiële strop voor de vakcentrale FNV. De FNV heeft nog een vordering van ruim 20 miljoen euro op SNS openstaan, zo bevestigt een woordvoerder. Tegenover die vordering staat volgens de Volkskrant een onderpand van 2 miljoen aandelen SNS. Maar die zijn door de malaise bij de bank fors in waarde gedaald. De vordering van de FNV stamt uit 1996, toen SNS de Reaal Groep van de vakbonden overnam. SNS zou de aankoop in 16 jaarlijkse termijnen voldoen. Volgens de woordvoerder zou een financiële strop van 20 miljoen euro geen directe consequenties hebben voor de bedrijfsvoering van de vakcentrale. (NRC)

Omzet CSM in vierde kwartaal flink hoger

Amsterdam. De omzet van CSM, producent van bakkerijproducten en melkzuurtoepassingen, is in het vierde kwartaal van 2012 met 40 procent gestegen tot 854,7 miljoen euro. Over het hele jaar gezien nam de omzet met 6,5 procent toe, tot 3,3 miljard euro. De ebita (het bedrijfsresultaat exclusief eenmalige kosten) kwam in 2012 uit op 170,4 miljoen euro, een stijging van 13 procent ten opzichte van een jaar eerder. CSM wil zijn bakkerijdivisie verkopen en zich richten op biotech. (NRC)

Ryanair verhoogt winstverwachting

Amsterdam. Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft de winstverwachting voor zijn huidige boekjaar verhoogd. De luchtvaartmaatschappij rekent nu op een winst van bijna 540 miljoen euro. Eerder werd rekening gehouden met 490 tot 520 miljoen euro. „Er was een grote vraag vanuit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Scandinavië”, aldus topman Michael Cawley tegen persbureau Reuters. Door een toegenomen vraag naar tickets in de maanden voor Kerst, kon het bedrijf hogere ticketprijzen vragen dan vooraf gedacht. (NRC)

Air France: Hop! voor budgetvluchten

Amsterdam. Luchtvaartmaatschappij Air France heeft gisteren haar nieuwe budgetmaatschappij Hop! gepresenteerd. Hop!, een samenvoeging van prijsvechters Brit Air, Regional en Airlinair, zal vanaf eind maart met 98 vliegtuigen op 126 kleinere, regionale vliegvelden in Europa gaan vliegen. In Nederland vliegt Hop! vanaf Schiphol naar Straatsburg en Nantes. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep Air France-KLM heeft nu twee lowcost-carriers: Transavia en Hop! (NRC)