Kortkolom cultuur

Byvanck nieuwe directeur van Marres

Amsterdam. Valentijn Byvanck wordt de nieuwe directeur van beeldende kunstinstelling Marres in Maastricht. Hij volgt Guus Beumer op die directeur is geworden van het Nieuwe Instituut voor architectuur, vormgeving en e-cultuur. Byvanck vormde samen met Erik Schilp de leiding van het Nationaal Historisch Museum, het initiatief dat in 2011 na veel gesteggel en ten koste van miljoenen euro’s toch niet is gerealiseerd. Daarvoor was Byvanck directeur van het Zeeuws Museum in Middelburg. (NRC)

Nederlands danceduo aan kop UK-charts

londen. Het Nederlandse danceduo Bingo Players staat met het nummer Get Up (Rattle) op de eerste plaats van de Britse hitlijst. Zij zijn de eerste Nederlanders op die positie sinds Junkie XL met A Little Less Conversation in 2002. De Bingo Players, Paul Bäumer en Maarten Hoogstraten, brachten het originele nummer eind 2011 uit maar namen vorige zomer samen met de Amerikaanse formatie Far East Movement een nieuwe versie van het nummer op. De clip waarin eenden wraak nemen op mensen is ook populair. (Novum)

Nieuw nummer The Strokes gratis online

New York. De Amerikaanse gitaarband The Strokes heeft een nummer van hun nog te verschijnen album gratis op hun site gezet. De reacties op One Way Trigger zijn gemengd. Sommigen vinden het nieuwe nummer lijken op de weeë synthesizerpop van Take On Me van A-Ha. (Reuters)