Kortkolom buitenland

Slachtoffers Sandy krijgen eindelijk hulp

Washington. De Amerikaanse Senaat heeft gisteren ingestemd met 50,5 miljard dollar (ruim 38 miljard Euro) hulp aan de slachtoffers van ‘Sandy’, de orkaan die afgelopen oktober de Amerikaanse noordoostkust teisterde en ruim 130 levens eiste. De besluitvorming over de hulp werd de laatste tijd opgehouden door politiek gesteggel in het Congres over de noodzaak van overheidsbezuinigingen, die een deel van de Republikeinen eisen. Alle 36 tegenstemmers gisteren in de Senaat waren Republikeinen. (AP)

Onrust in Dhaka om oorlogstribunaal

Dhaka. In Bangladesh is het gisteren tot onlusten gekomen tussen de politie en aanhangers van de streng islamitische partij Jamaat-i-Islami. De partij eist het stopzetten van het oorlogstribunaal, dat de regering heeft opgezet om misdaden te berechten uit de tijd van de onafhankelijkheidsstrijd tegen Pakistan in 1971. Verscheidene aangeklaagden horen tot Jamaat, dat betoogt dat het niet om een eerlijk proces maar een politieke afrekening gaat. Bij de schermutselingen in de hoofdstad Dhaka vielen tientallen gewonden. (AP)

‘Brief van Chávez’ voorgelezen op top

Santiago. De Venezolaanse vicepresident Nicolás Maduro heeft gisteren op een Latijns-Amerikaanse top een brief voorgelezen die zou zijn opgesteld en ondertekend door de ernstig zieke president Hugo Chávez. De brief is een van de eerste levenstekens van Chávez, die complicaties opliep na een kankeroperatie in december. Hij feliciteerde de Cubaanse president Raúl Castro met het roulerende voorzitterschap van Celac, een nieuwe organisatie van alle landen van Latijns-Amerika en de Cariben. (AP)

Ex-leider Guatemala terecht voor genocide

Guatemala-Stad. De Guatemalteekse oud-dictator José Efraín Ríos Montt moet terecht staan voor de moord op bijna 1.800 Maya-indianen. Dat heeft een rechter gisteren bepaald. Het leiderschap van generaal Ríos Montt van 1982 tot 1983 was de meest gewelddadige periode van de 36-jarige burgeroorlog in Guatemala. Mensenrechtenadvocaten hebben sinds het eind van het conflict in 1996 aangedrongen op de vervolging van de inmiddels 86-jarige Ríos Montt. Hij heeft sinds januari 2012 huisarrest. In de oorlog in Guatemala zijn ruim 200.000 mensen vermoord of verdwenen, volgens onderzoek van de Verenigde Naties. (AP)

Overleg Armenië en Azerbeidzjan hervat

Parijs. De veelvuldig opgebroken besprekingen tussen Armenië en Azerbeidzjan, twee ex-Sovjetrepublieken in de Kaukasus die sinds 1988 op voet van oorlog met elkaar verkeren, zijn gisteren in Parijs even hervat. Onder auspiciën van Rusland, Frankrijk en de VS proberen beide staten een akkoord te bereiken over de enclave Nagorno-Karabach, die Armenië sinds 1991 bezet houdt. Azerbeidzjan, een olie-exporterend land, bereidt zich voor op een confrontatie. Het heeft de militaire uitgaven verhoogd tot 2,25 miljard euro (NRC)