Rutte: wel een feest, geen nationaal geschenk - koningspaar daarna op tournee

SINGAPORE - Koningin Beatrix en prins Willem-Alexander bezoeken het onderzoekscentrum Aquatic Science Centre op de slotdag van het tweedaagse staatsbezoek aan Singapore. ANP ROYAL IMAGES ROBIN UTRECHT
SINGAPORE - Koningin Beatrix en prins Willem-Alexander bezoeken het onderzoekscentrum Aquatic Science Centre op de slotdag van het tweedaagse staatsbezoek aan Singapore. ANP ROYAL IMAGES ROBIN UTRECHT Koningin Beatrix en prins Willem-Alexander tijdens het staatsbezoek aan Singapore vorige week. Foto ANP / Robin Utrecht

Om de troonsopvolging in goede banen te leiden komt er een ministeriële commissie voor de troonswisseling. Daarnaast wordt er een nationaal comité opgericht om de feestelijkheden te coördineren van de inhuldiging. Dat heeft premier Rutte gezegd tijdens een extra ministerraad die was ingelast vanmorgen in verband met de troonsafstand door Beatrix.

Rutte herhaalde nog even wat hij eerder zei over de voorbereiding van de troonsopvolging:

“Het nieuws van gisteravond heeft nog eens onderstreept dat Beatrix een unieke positie inneemt in Nederland en het Koninkrijk der Nederlanden. Ik heb vanmorgen in de Kamer gezegd dat we ernaar uitkijken de troonsopvolging voor te bereiden samen met de Kamer en de gemeente Amsterdam om er een prachtige dag van te maken.”

De ministerraad heeft besloten dat de abdicatie van koningin Beatrix plaatsvindt in het Paleis op de Dam en de inhuldiging van Willem-Alexander daarna in de Nieuwe Kerk te Amsterdam.

De premier vertelde dat het kabinet ook besloten heeft een ministeriële commissie in te stellen voor de troonswisseling. Daarnaast wordt een Nationaal Comité Inhuldiging opgericht om de feestelijkheden te coördineren en dankbetuigingen in goede banen leiden, waarvan oud-minister Hans Wijers de voorzitter wordt. Het comité gaat volgens Rutte invulling geven aan de “uitdrukkelijke wens van het paar om het feest gezamenlijk te vieren met alle Nederlanders”.

Sober feest zonder ranja

Rutte zei eerder dat de inhuldiging een “sober” karakter zal hebben vanwege de crisis. Op de vraag of een “feest” en een “sobere viering” niet met elkaar in tegenspraak zijn, antwoordde Rutte:

“Soberheid en een groot feest gaan heel goed samen. Het wordt enerzijds sober, er komt om die reden ook geen nationaal geschenk; dat lijkt Beatrix daarom ook niet passend. Maar dat betekent heus niet alleen een glaasje ranja en met het het bord op schoot kijken naar de inhuldiging. Het wordt een mooi feest, maar dat kan ook sober.”

Toernee langs de provincies

Na de inhuldiging gaat het koningspaar op bezoek bij alle twaalf provincies. Binnen een jaar wordt ook het Caribische deel van het koninkrijk bezocht. Over de precieze inhoud van de kennismakingstoer, het programma en de data heeft de RVD nog niets bekendgemaakt. De kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima maakten kort na hun verloving in 2001 al een ronde door heel Nederland.

De aankondiging van de troonsafstand door Beatrix is goed geheim gehouden, twittert NRC-redacteur Erik van der Walle:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Rutte: kring die van abdicatie wist was heel klein. Vice-pm Asscher heeft hij gisteren om 16 uur geinformeerd.