Justitie kijkt naar rol adviesbureau

Liba, een adviesbureau op naam van de kinderen van politicus Jos van Rey, speelt mogelijk een rol bij betaling van smeergeld. Justitie onderzoekt het.

Het bedrijf Liba Adviesbureau BV, op naam van de kinderen van VVD-politicus Jos van Rey, is onderwerp van onderzoek door de rijksrecherche. Het bedrijf speelt mogelijk een rol in het betalen van smeergeld door projectontwikkelaar Piet van Pol aan Van Rey.

Bij de reeks huiszoekingen in oktober vorig jaar is de administratie van het bedrijf in beslag genomen.

Projectontwikkelaar Van Pol boekte geld over naar Liba, dat sinds 1999 verkiezingscampagnes van Limburgse VVD’ers financiert. Ook de Kamerleden Karin Straus en Mark Verheijen profiteerden. Voor Verheijen betaalde Liba tijdens de campagne voor de Statenverkiezingen in 2011 de kosten van een advertentie in Dagblad De Limburger, meldde die krant vorige week. Verheijen wilde gisteren niet reageren. Bekend was dat staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) via Van Rey een plek kreeg op een billboard langs de A73, met steun van een bedrijf waarvan Van Pol mede-eigenaar is.

Van Pol is niet de enige ondernemer die de herverkiezing van Jos van Rey en andere VVD’ers financierde via Liba. Ook andere bedrijven, die vaak opdrachten kregen van de gemeente Roermond, betaalden mee. Eén daarvan is de Roermondse vestiging van aannemer BAM Techniek.

BAM-woordvoerder Arno Pronk bevestigt dat in 2007 een bedrag van 1.500 euro is betaald aan Liba. Pronk: „Daar zijn we erg ongelukkig mee, omdat het ons beleid is om geen politieke organisaties te sponsoren.”

Dagblad De Limburger onthulde zaterdag dat Van Rey heeft gevraagd aan bedrijven die geld hebben overgemaakt aan Liba om bij de notaris een ‘anti-corruptieverklaring’ af te leggen. Zij legden daarin vast dat hun bijdragen, die variëren van een paar honderd tot duizenden euro’s, geheel vrijwillig waren zonder dat er om een tegenprestatie werd gevraagd.

In antwoord op Kamervragen meldde minister Ivo Opstelten (Justitie, VVD) zaterdag dat hij door justitie vroegtijdig is geïnformeerd over het strafrechtelijk onderzoek tegen Van Rey. Volgens Opstelten is dat gebruikelijk omdat het een „gevoelige zaak” betreft. Van Rey was toen nog senator en wethouder. Op welk moment hij geïnformeerd is, zegt Opstelten niet. De minister woonde in augustus vorig jaar nog een fundraising dinner bij van de VVD Roermond, waarvan Van Rey politiek leider was. Tijdens het diner in kasteeltje Hattem, een pand van Piet van Pol, werd geld ingezameld voor de campagne van Karin Straus. Andere aanwezigen waren Piet van Pol, Jos van Rey en Mark Verheijen.