Justitie eist stukken VolkerWessels in zaak-Van Rey

De rijksrecherche heeft vanmorgen de privéwoning van projectontwikkelaar Piet van Pol uit Roermond doorzocht. Ook de kantoren van zijn bedrijf, Van Pol Beheer in Roermond, zijn doorzocht. Bij het hoofdkantoor van bouwconcern VolkerWessels in Rijssen en op adressen in en buiten Roermond zijn documenten gevorderd.

Van Pol wordt verdacht van het omkopen van voormalig senator en wethouder Jos van Rey (VVD). Bij de doorzoekingen is beslag gelegd op computers, digitale bestanden en administratie. Volgens de woordvoerder van het landelijk parket zijn geen aanhoudingen verricht.

De actie van de rijksrecherche is de tweede in het corruptieonderzoek rond de Limburgse politicus Van Rey. Oktober vorig jaar waren er doorzoekingen van zijn huis in Roermond, het stadhuis van Roermond en de woningen en bedrijven van zijn kinderen. Behalve van corruptie wordt Van Rey ook verdacht van het lekken van informatie tijdens de benoemingsprocedure voor een burgemeester.

Het onderzoek richt zich op vastgoeddeals en besluiten van de gemeente waarmee projectontwikkelaar Van Pol bevoordeeld zou zijn. Van Rey is bevriend met Van Pol en was tot oktober vorig jaar wethouder van economische zaken en ruimtelijke ordening in Roermond. De projecten die Van Pol mocht uitvoeren in de stad werden politiek mogelijk gemaakt door Van Rey en nagenoeg allemaal gebouwd door bedrijven van VolkerWessels.

Een deel van de administratie van Van Pols bedrijf is begin vorig jaar gecontroleerd door de Belastingdienst. In maart volgde een aangifte van de Belastingdienst tegen Jos van Rey wegens corruptie. Bekend is dat Van Pol een van de financiers was van het bedrijf Liba Adviesbureau BV. Dat bedrijf, op naam van de kinderen van Jos van Rey, onderzoekt de rijksrecherche eveneens. Het bedrijf speelt mogelijk een rol in het betalen van smeergeld door Van Pol aan Van Rey.

VolkerWessels werkt „vanzelfsprekend” mee aan het onderzoek, aldus een woordvoerder. „Daar waar we een bijdrage kunnen leveren zullen we dat zeker doen.”

    • Paul van der Steen
    • Joep Dohmen