Justitie eist stukken VolkerWessels in corruptiezaak Van Rey

Van Rey is een van de boegbeelden voor de VVD in het zuiden en tevens vastgoedmiljonair. Foto ANP / Marcel van Hoorn

In het corruptieonderzoek naar VVD-politicus Jos van Rey heeft de rijksrecherche vanmorgen in het kantoor van bouwconcern VolkerWessels in Rijssen documenten gevorderd. Eerder op de dag zijn de privéwoning, de kantoren en de vakantievilla in Saint-Tropez van projectontwikkelaar Piet van Pol uit Roermond doorzocht.

Van Pol wordt verdacht van het omkopen van voormalig senator en wethouder Van Rey. Bij de doorzoekingen is beslag gelegd op computers, digitale bestanden en administratie. Volgens de woordvoerder van het landelijk parket zijn geen aanhoudingen verricht.

Tweede actie in corruptieonderzoe

De actie van de rijksrecherche is de tweede in het corruptieonderzoek rond de Limburgse politicus Van Rey. Oktober vorig jaar waren er doorzoekingen van zijn huis in Roermond, het stadhuis van Roermond en de woningen en bedrijven van zijn kinderen. Behalve van corruptie wordt Van Rey ook verdacht van het lekken van informatie tijdens de benoemingsprocedure voor een burgemeester.

Het onderzoek richt zich op vastgoeddeals en besluiten van de gemeente waarmee projectontwikkelaar Van Pol bevoordeeld zou zijn. Van Rey is bevriend met Van Pol en was tot oktober vorig jaar wethouder van economische zaken en ruimtelijke ordening in Roermond. De projecten die Van Pol mocht uitvoeren in de stad werden politiek mogelijk gemaakt door Van Rey en nagenoeg allemaal gebouwd door bedrijven van VolkerWessels.

VolkerWessels bevestigt dat de rijksrecherche stukken heeft opgehaald. Volgens een woordvoerder hebben de documenten betrekking op “personen buiten onze organisatie”. Meer wil VolkerWessels niet zeggen.

Een deel van de administratie van Van Pols bedrijf is begin vorig jaar gecontroleerd door de Belastingdienst. In maart volgde een aangifte van de Belastingdienst tegen Jos van Rey wegens corruptie. Bekend is dat Van Pol een van de financiers was van het bedrijf Liba Adviesbureau BV. Dat bedrijf, op naam van de kinderen van Jos van Rey, onderzoekt de rijksrecherche eveneens. Het bedrijf speelt mogelijk een rol in het betalen van smeergeld door Van Pol aan Van Rey.

De relatie van Van Rey en Van Pol is vorig jaar ook bekeken door een onderzoekscommissie in opdracht van de gemeente. Dat gebeurde na publicaties in Dagblad De Limburger over de innige band tussen Van Rey en Van Pol. De commissie-Sorgdrager signaleerde „een jarenlange en evidente schijn van belangenverstrengeling”. Van Rey mocht daarna van de gemeenteraad aanblijven als wethouder.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad meer over de corruptieaffaire rond VVD’er Jos van Rey in een uitgebreide productie. Abonnees kunnen het stuk ook lezen in de digitale editie.