Ik ontmoette Beatrix

NOVUM09:BEATRIX EXACT 33 JAAR VORSTIN:SOESTDIJK 28JAN2013 ***ARCHIEFFOTO18NOV2011- Mogelijk kondigt koningin Beatrix maandagavond aan dat ze aftreedt. Als ze op Koninginnedag afstand doet van de troon, heeft ze het koningschap op de dag af 33 jaar vervuld. Op 30 april 1980 volgde ze haar moeder Juliana op als koningin. Juliana vervulde de taak van staatshoofd bijna 32 jaar. Beatrix wordt donderdag 75 jaar. Foto:Vrijdagmiddag bezocht Koningin Beatrix de viering van het 80-jarige jubileum van het Reumafonds in de Ridderzaal in Den Haag. Koningin Beatrix zwaait bij haar vertrek naar toeschouwers. Novum/bm/str.Bart Maat

Hoedenmaakster Monique Dommanschet (1963)

Monique Dommanschet was nooit zo oranjegezind, maar de foto’s van haar ontmoeting met koningin Beatrix hangen prominent in haar atelier. Op verzoek van de gemeente Goes organiseerde ze in 2005 een minihoedenparade toen de koningin de stad aandeed, op een tour door de provincies voor haar 25-jarig regeringsjubileum. Van tevoren kreeg ze precies te horen hoe ze zich moest gedragen. „Je mag niet uit jezelf iets zeggen en ze heeft het liefst dat je majesteit zegt. Géén mevrouw, dat werd nadrukkelijk gezegd. Maar dat was ik toch al niet van plan.” Twee missen Nederland, beiden Zeeuws, showden de koningin negen hoeden op de Grote Markt van Goes. Halverwege kwam er even een windvlaag onder de hoeden. „De ene miss kon haar hoed nog net vastpakken.” Na afloop was er een bijeenkomst in het stadhuis. „Beatrix kwam met een glaasje wijn een afstapje af en liep linea recta naar ons toe. Ze begon zelf een praatje. Wij mochten eigenlijk niets vragen, maar het werd zo’n los gesprek dat een van de missen haar vroeg of zij er ook weleens last van had dat haar hoed afwaaide. Ze zei: nee, daar heb ik een trucje voor. Dat is dat ze de hoed vastmaakt met een hoedenspeld. Ze vertelde dat ze heel veel hoedenspelden heeft, ook nog van haar grootmoeder, koningin Wilhelmina. Ik heb haar geen hoed aangeboden, wat sommige mensen verbaasde. Ten eerste weet ik haar maat niet en ten tweede zijn mijn hoeden haar smaak niet. Haar hoeden zijn een vervanging voor een kroon, dat zei ze ook nog. Mijn hoeden zijn flamboyant, pothoedenmodel, jaren dertig. Daar zie ik haar echt niet mee lopen.”