Ik ontmoette Beatrix

Marie Schilder-Plat (1954), moeder van Tom, die zwaargewond raakte tijdens de brand in café ’t Hemeltje

Marie Schilder-Plat ontmoette Beatrix in het AMC in Amsterdam toen haar zoon Tom daar lag, met zo’n zeventig andere slachtoffers van de brand in Volendam. Toms beide handen raakten verbrand en ook zijn longen raakten beschadigd.

„We zaten aan tafeltjes in een grote zaal”, vertelt Marie Schilder. „Beatrix kwam binnen: nauwelijks opgemaakt. Ze ging aan ons tafeltje zitten en vertelde dat Willem-Alexander ook in ’t Hemeltje kwam – lang geleden. Een verrassend en persoonlijk detail.” Beatrix sprak „als een moeder” tot de aanwezigen. „Tot die tijd kende ik haar als de zakelijke, ietwat koele koningin.” Later werd Marie Schilder op Paleis Noordeinde uitgenodigd, samen met vijf anderen die een ramp hadden meegemaakt. „Ik had een brief meegenomen van Tom, die ondanks zijn brandwonden op hoog niveau is gaan handballen.” Twee weken later plofte er een brief van de koningin op de deurmat: hoe blij zij voor Tom was en hoeveel bewondering zij had voor zijn doorzettingsvermogen. Schilder: „Haar medeleven heeft ons goed gedaan – en ik denk dat ik namens alle Volendammers kan spreken. Omgekeerd steunen wij haar in moeilijke tijden. Na het ongeluk van Friso hebben we kaarsen gebrand en gebeden voor zijn herstel.”