Ik ontmoette Beatrix

NOVUM80:KONINGIN BEATRIX KONDIGT TROONAFSTAND AAN:DEN HAAG;28JAN2013 *** ARCHIEFFOTO 27AJAN003- Koningin Beatrix doet op 30 april afstand van de troon. Dat heeft Beatrix maandagavond gezegd in een televisietoespraak. Beatrix wees erop dat ze over enkele dagen 75 jaar wordt en dat het koninkrijk dit jaar tweehonderd jaar bestaat. "Het samenvallen van deze twee bijzondere gebeurtenissen is voor mij de aanleiding geweest te besluiten dit jaar uit mijn ambt terug te treden", zei Beatrix. Foto: Portret van koningin Beatrix gemaakt tijdens het bezoek van de Mexicaanse president Fox dd. 27 januari 2003. NOVUM/an/str. Benelux Press

Jasper Hagenaar (1977), beeldend kunstenaar

Jasper Hagenaar heeft Beatrix vijf keer kort ontmoet, steeds bij de uitreiking van de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst, waarvoor hij vijf keer was genomineerd en die hij in 2012 won. De koningin kocht twee keer een werk van hem aan. „Mijn eerste gesprekje met haar was het meest persoonlijk. Ik stond naast mijn schilderij, een palmboom in grijze tinten. Ze begon over iets wat haar opviel bij natuurschilders. Daardoor merkte ik dat ze het schilderij anders opvatte dan ik het had bedoeld. Het ging mij niet om het natuurlijke, maar om wat het beeld van een palmboom oproept. Daar hebben we het over gehad. Ik kreeg het idee dat ze het op prijs stelde dat ik een standpunt innam en gewoon eerlijk zei wat ik dacht.” Beatrix liet haar voorkeuren duidelijk blijken. „Ik kon merken dat ze minder had met mijn schilderijen van Batman op het strand, of een uitgemergelde cowboy op een sokkel. En weer meer met het schilderij van een stapel stenen in een vitrine. Ze vroeg hoe dat bedoeld was.” Hagenaar is „oorspronkelijk niet zo royalistisch ingesteld”, maar noemt het belangrijk dat „iemand als de koningin” laat merken dat ze kunst belangrijk vindt. „Soms liet ze in haar toespraak bij de prijsuitreiking kritiek doorschemeren, bijvoorbeeld op de afkalving van kunstsubsidies. Dat waardeer ik zeer.”