Ik ontmoette Beatrix

FILE - In a re-crop of this Monday Oct. 30, 2006 file photo, Dutch Queen Beatrix is seen during a state banquet in at Royal Palace Noordeinde in The Hague, Netherlands. The Dutch Queen announced her abdication in a prerecorded speech in The Hague, Netherlands, Monday Jan. 28, 2013. Beatrix, who turns 75 on Thursday, has ruled the nation of 16 million for more than 32 years and would be succeeded by her eldest son, Crown Prince Willem-Alexander. (AP Photo/Peter Dejong, File)

Emine Aydin (1963), filiaalhoofd van een bibliotheek in Den Haag

Emine Aydin sprak koningin Beatrix kort na de moord op Pim Fortuyn, in 2002. Zij bracht toen een verrassingsbezoek aan de Haagse achterstandswijken Schilderswijk en Transvaalkwartier. Aydin, enkele dagen eerder ingelicht, ontving haar in 2002 in de bibliotheek waar ze filiaalhoofd is. „Ze kijkt je meteen diep in de ogen. Die warme blik van haar zal ik niet vergeten. Ze raakte ook even mijn arm aan.” Tijdens de rondleiding door de bibliotheek bleef de koningin staan praten met een vrouw in een rolstoel en een man die de krant zat te lezen. Vervolgens was er in een werkruimte een gesprek met buurtbewoners. Aydin: „Ze at dadels. Die had ik gewoon neergezet in schaaltjes, zoals ik voor iedereen doe. Daar keek ze niet van op. Ze deed alsof ze thuis was.” Bij het afscheid bleef Beatrix nog even staan bij Aydins collega’s. „U werkt in een mooie bibliotheek, zei ze. Ze was ons dankbaar voor ons werk. Dat gevoel gaf ze ons.”