Hoe de Macht met haar waardigheid omgaat

Het portretteren van onze koningin is altijd omgeven met mystiek. Je kunt er heel veel over vertellen en heel weinig. Wat is wijsheid? Prins Claus, de echtgenoot van koningin Beatrix, sprak ooit de historische woorden: „Wij hebben vrienden, tot wij ergens zien of lezen dat het onze vrienden niet meer zijn.” Dat is wijsheid.

Ook ik – ik heb een paar maal onze koningin ‘officieel’ geportretteerd – ben van plan geweest het nu eens helemaal anders te doen. Maar ook ik kwam uit op het aloude, vertrouwde beeld van iemand die macht en gezag en vertrouwen moet uitstralen.

De waardigheid van de Macht en hoe de Macht weer met zijn of haar waardigheid omgaat, dat zijn interessante momenten om vast te leggen. Waarom een sprookje van Grimm willen ontleden? Ontluistering van Macht is verdrietig om te zien. Maar een staatshoofd dat geliefd en vertrouwd is, willen wij zien zoals het sprookje ons dat gebiedt.

Vincent Mentzel

Voormalig staffotograaf van NRC Handelsblad

    • Vincent Mentzel