YOLO? Band uit Saturday Night Live legt het nog maar eens even uit

Screenshot van Youtube

Hallo, en welkom bij een cursus jongerencultuur. Voor iedereen boven de vijfendertig: YOLO betekent ‘you only live once’. Het is een strijdkreet die past bij activiteiten die je doet onder het mom van ‘je leeft maar één keer’ (toevallig ook de vertaling) zoals…een ode maken aan de YOLO-generatie.

De muzikale groep The Lonely Island van de legendarische Amerikaanse sketchshow Saturday Night Live vond het de moeite waard om een muziekvideo te maken om ‘YOLO’ uit te leggen. Volgens hen kun je YOLO ook categoriseren als waarschuwing, waarvan er dan ook veel voorkomen in de videoclip:

Een greep uit de songtekst:

‘You only live once, so don’t let it go to waste
You know that we are still young, so hold out for the fun
Cook your meat till it’s done
Cos you only live once
Yeah and here’s another piece of advice, stay away from kids cos their hair is filled with mad lice!’

De video is enorm populair en al bijna 8 miljoen keer bekeken op YouTube:

Twitter avatar thelonelyisland thelonelyisland 7 million views in 48 hours!?! You guys are the best fans ever! Our minds = officially blown! #YOLO #BFFs http://t.co/uJIxSF9f

Extra leuk: er zitten wat Andere Bekende Amerikaanse Koppen in de video. Te beginnen met Adam Levine, frontman van Maroon 5, die zich nuttig maakt met zijn falsettovocalen. En dan is er Kendrick Lamar, de nieuwe protégé van hiphopkoning Dr. Dre, die als accountant ook een stukje tekst verzorgt (rond de tweede minuut).

The Lonely Island ken je misschien al van I’m On A Boat uit 2009, een persiflage op deze Old Spice-reclame, waarin ze drie minuten lang vertellen dat ze op een boot zitten:

De term ‘YOLO’ kreeg wereldwijde faam in 2011 toen de Amerikaanse hiphopper Drake het in zijn populaire nummer ‘The Motto‘ gebruikte. Vorig jaar zette de Oxford English Dictionary, slechts één van de bekendste woordenboeken ter wereld, de term op hun shortlist voor ‘woord van het jaar’. Het allereerste gebruik was volgens Know Your Meme al in 2004, en ook straattaalwoordenboek Urban Dictionary had al in 2004 een betekenis opgenomen. Amerikaanse indierockband The Strokes bracht in 2005 een liedje genaamd ‘You Only Live Once’ (video) uit.

Uit SNL zijn Bekende Amerikaanse Komieken als John Belushi, Eddie Murphy, Tina Fey en Chris Rock voortgekomen.

    • Judith Laanen