Gekke professor moordt in naam van Edgar Allan Poe

Kevin Bacon jaagt als verlopen rechercheur op een wrede professor.

The Following SBS 6, 21.30 - 22.30 uur

Het oeuvre van Edgar Allan Poe is onuitputtelijk. In de serie The Following, kort na de Amerikaanse première bij SBS te zien, dient het als inspiratie voor de moorden van een literatuurprofessor. Kevin Bacon is de rechercheur die hem tien jaar eerder ving en er een boek over schreef: De poëzie van het moorden.

In de gevangenis heeft de charismatische professor via internet een netwerk van volgelingen weten te creëren. Zij doen alles wat hij vraagt en hij ontsnapt.

Vanwege zijn inzicht in de cultus en de zwarte romantiek die de moordenaar omgeeft wordt Bacon gevraagd te helpen in de jacht op de voortvluchtige. Die wil alleen maar zijn onvoltooide werk afronden, iets wat Poe niet kon.

De poëzie gaat snel het raam uit in de pilot van deze bloederige actiethriller. Vanwege Poe’s metafoor over ogen – geven toegang tot de ziel – is dat de plek waar de ijspriemen ingaan. Maar de spanning is groot, omdat de volgelingen van de professor geïnfiltreerd zijn op alle plekken die ertoe doen. Niemand is te vertrouwen, is direct al de boodschap. Dat leidt tot paranoia bij politie én kijker: een gegeven waar deze serie nog profijt van kan hebben.

Filmster Bacon, een vijftiger inmiddels, maakt als verlopen agent nog geen onvergetelijke indruk. Net zomin als deze thriller, die tot een prima genreserie kan uitgroeien, maar niet de literaire potentie van kwaliteitsdrama toont. Daar kan Poe ook niets aan doen.

    • Ron Rijghard