Opinie

    • Hans Beerekamp

Gecodeerd bericht

Beatrix hield het kort, het nakaarten duurde wat lang.

Om 17.02u twitterde RTL-redacteur Frits Wester als eerste dat om zeven uur een korte rede van koningin Beatrix werd verwacht. Drie minuten later begon de NOS aan een marathonuitzending op Nederland 1, die tot elf uur zou duren.

EenVandaag, Nieuwsuur en het grootste deel van RTL Boulevardwerden geschrapt, terwijl De wereld draait door en Pauw & Witteman in alle haast een rondetafel met bekende gezichten organiseerden.

De NOS deed het niet slecht, al was het wat veel allemaal. Direct nadat de koningin haar terugtreden had aangekondigd en premier Mark Rutte (VVD) net iets langer had gesproken over een bij deze tijd passend sober feest, mocht columnist Bas Heijne commentaar geven. Even later voorspelde hij dat het nieuwe woord ‘Koningsdag’ niet zou aanslaan, en dat het gewoon Koninginnedag blijft.

De vraag die de hele avond in de lucht bleef hangen over het #trixit betrof de timing van de aangekondigde abdicatie. Een dag eerder had journalist Jan Tromp in een item van Brandpunt (KRO) over het merk Beatrix, de theorie ontvouwen dat ze nog wel even aan zou blijven. Haar oogappel, troonopvolger Amalia, zou eerst „de jaren van het onderscheid” moeten hebben bereikt om te kunnen zien hoe een goede monarch zich gedraagt.

Tsja, zo weinig vertrouwen in koning Willem-Alexander heeft Beatrix nu ook weer niet. Specialistische journalisten als Jutta Chorus (DWDD) en Daniela Hooghiemstra (NOS marathon) zeiden al wel te hebben geweten dat het 2013 zou worden. Maar waarom drie dagen voor haar 75ste verjaardag?

De aangevoerde argumenten in de korte rede tot het volk betroffen symbolische data: die verjaardag en de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. De hele avond hoorden we ook hoe gedetailleerd Beatrix niets aan het toeval over wenst te laten. Het is dus ondenkbaar dat ze niet wist dat op 28 januari 2013 de grootvader van haar kleinkinderen, Jorge Zorreguieta, zijn 85ste verjaardag vierde. Volgens de gasten van Pauw & Witteman moesten we daar desondanks niets achter zoeken.

Ik denk dat het wel degelijk een gecodeerde boodschap is, zoals Beatrix bij haar laatste kersttoespraak dezelfde broche droeg als bij de doop van prins Friso. Die boodschap zou kunnen luiden: ik weet dat er nog een probleem is bij de troonswisseling. Daar hebben we afspraken over gemaakt. Maar ik laat me er niet door weerhouden om Máxima koningin te laten worden.

    • Hans Beerekamp