Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Filatelisten furieus over afschaffen guldenzegel - ‘hier ligt een half miljoen’

Een vel met Beatrix-zegels. De postzegels werden op 30 april 1980 in omloop werden gebracht en verliezen over negen maanden hun waarde. Foto ANP

Nieuwe monarch, nieuwe postzegels. En dus blije filatelisten, zou je denken. Die zijn echter nog verontwaardigd over het andere grote nieuws dat postzegelminnend Nederland gisteren op zijn grondvesten deed schudden: de guldenpostzegel is vanaf 1 november niet meer geldig. Niet interessant? Vertel dat maar eens aan postzegelhandelaren. Zo heeft postzegelhandel De Ruiter in Klaaswaal voor nog minstens een half miljoen aan ‘guldenzegels’ liggen. “Hier is sprake van onteigening. Een communistische zet.”

Nu mag je nog postzegels van voor 2002 op je brieven pakken, maar om de verwerking van post en pakketten gemakkelijker te maken worden de guldenpostzegels afgeschaft. Dat meldde PostNL gisteren tot ontsteltenis van de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH).

“De verzamelwereld wordt in de steek gelaten”, stelt de vereniging in een persbericht. De handelaren spreken van “een klap” en “geschaad vertrouwen”. Het grootste probleem is volgens de vereniging dat een groot deel van de postzegelverzamelingen minder waard worden.

‘Net zo goed plakplaatjes kunnen sparen’

Maar een postzegelverzameling die de nominale waarde niet overstijgt, is dat niet gewoon een hele slechte verzameling? Daar gaat het niet om, stelt voorzitter Martijn Bulterman.

“Postzegels zijn waardepapier. Het was altijd iets waar de Staat garant voor stond. Nu deze oude postzegels ongeldig worden verklaard is het officiële er van af. Dan hadden we net zo goed plakplaatjes kunnen sparen.”

En postzegels sparen hebben Nederlanders massaal gedaan. Vooral in de jaren zeventig, tachtig en negentig was het een populaire hobby, legt postzegelhandelaar Johan de Ruiter uit:

“Mensen hebben vroeger toch postzegels verzameld met het idee van een appeltje voor de dorst. De verzamelingen zijn allemaal niet zo uniek, en dus nooit echt in waarde gestegen. Maar vergeet niet, sommige mensen verzamelden hele vellen postzegels. Dan gaat het snel. Sommige verzamelingen hebben een frankeerwaarde van duizenden euro’s. En ook als je een kleine verzameling hebt, met bijvoorbeeld een waarde van 500 euro, dan is dat best veel geld.”

Nog voor miljoenen aan oude zegels op de markt

Volgens Bulterman van de NVPH zijn er nog voor “miljoenen, miljoenen en miljoenen guldens” aan oude postzegels op de markt. Postzegels die mensen niet allemaal meer kunnen wegplakken in negen maanden tijd en die straks weinig meer waard zijn dan een bedrukt stukje papier. Een woordvoerder van PostNL bevestigt dat het om miljoenen euro’s aan oude postzegels gaat:

“We schatten dat er nog tussen de 20 en 200 miljoen euro aan oude postzegels op de markt zijn. De schatting loopt behoorlijk uiteen, maar het is gewoon niet met zekerheid te zeggen hoeveel postzegels gewoon zijn verdwenen. Wel denken we dat het eerder in de buurt van de 20 dan de 200 miljoen euro ligt.”

Een oude postzegel uit het guldentijdperk. Er zijn nog miljoenen oude postzegels in omloop. Foto ANP

Een oude postzegel uit het guldentijdperk. Er zijn nog miljoenen oude postzegels in omloop. Foto ANPEen oude postzegel uit het guldentijdperk. Er zijn nog miljoenen oude postzegels in omloop. Foto ANP

Miljoenenhandel is oude zegels

Voor de postzegelhandel van De Ruiter is de aankondiging van PostNL ontzettend slecht nieuws. Met zijn website Postzegels met Korting handelt De Ruiter namelijk in guldenpostzegels. Hij koopt oude verzamelingen met guldenpostzegels op en verkoopt ze gebundeld via zijn site aan bedrijven en consumenten die wat willen besparen op verzendkosten. “Sommige bedrijven vinden het plakken van guldenpostzegels een leuk alternatief. En ze besparen er geld mee”, aldus De Ruiter. Het gaat dan vooral om verenigingen en MKB-bedrijven die zich “een iets minder professionele uitstraling kunnen veroorloven”.

De verkoop van oude postzegels is een substantiële markt. Bij het bedrijf van De Ruiter werken er drie fulltime mensen aan de handel in guldenpostzegels en jaarlijks zet het bedrijf meer dan een miljoen euro om. De postzegelhandelaar is dan ook niet van plan zich neer te leggen bij de beslissing van van PostNL.

“De vereniging zegt zwaar teleurgesteld te zijn. Ik zou het vele malen harder willen uitdrukken. We zijn zwaar verbolgen. Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat waardepapier zo makkelijk ongeldig verklaard kan worden. Dit komt echt als een verrassing. In de Verenigde Staten kan je de zelfs de allereerste postzegel nog gewoon op je brief plakken. Hier is sprake van onteigening. Een communistische zet.”

PostNL komt niet met een inruilactie

PostNL wil de guldenpostzegels echter niet langer accepteren. Volgens de woordvoerder worden er steeds minder guldenpostzegels geplakt (vorig jaar voor twee miljoen euro), maar blijven de kosten voor de verwerking gelijk. Dat is niet meer vol te houden in deze moeilijke tijd, aldus de woordvoerder.

“Daarom geven we de mensen met guldenpostzegels in huis nog negen maanden de tijd. Daarna is het na al die jaren echt afgelopen. In andere landen kon je ze vanaf dag één niet meer gebruiken.”

Een inruilactie komt er niet en het bedrijf mag volgens de Postwet niet alleen een uitzondering maken voor handelaren. De Ruiter is niet van plan het erbij te laten zitten, want hij heeft nog aan ongeveer een half miljoen euro aan guldenpostzegels liggen.

“Hier kan het niet bij blijven en ik kan me niet voorstellen dat het mag. Het doek is nog niet gevallen en we gaan er alles aandoen om deze beslissing ongedaan te maken.”