Eis: celstraf AIVD'ers

Wegens het lekken van vertrouwelijke informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) aan het dagblad De Telegraaf heeft het Openbaar Ministerie gisteren onvoorwaardelijke celstraffen geëist tegen twee voormalige medewerkers van de AIVD.

Tegen de twee verdachten uit Voorburg eiste de advocaat-generaal bij het gerechtshof Den Haag respectievelijk drie jaar celstraf waarvan 15 maanden voorwaardelijk, en twee jaar waarvan 11 maanden voorwaardelijk.

De vrouw en de man hebben een relatie. De vrouwelijke verdachte wordt verdacht van het lekken van staatsgeheime informatie toen zij bij de AIVD werkte.

In de zaak werden na de eerste publicatie in de krant telefoongesprekken van de Telegraaf-journaliste door de AIVD afgeluisterd. Mede op basis van de inhoud van de gevoerde telefoongesprekken werden twee verdachten op 18 juni 2009 aangehouden.

Het OM seponeerde de zaak tegen de Telegraaf-journaliste, omdat het afluisteren van haar telefoon niet rechtmatig was. De twee AIVD-verdachten werden wel vervolgd. De rechtbank sprak hen in 2010 vrij, omdat het bewijs onrechtmatig verkregen zou zijn. Het OM ging in hoger beroep.