Egyptische legerchef waarschuwt voor ineenstorting van de staat

Members of the Egyptian Army keep guard near burnt vehicles in front of a police station, which was stormed into and set on fire by protesters, in the city of Suez January 28, 2013. Egyptian protesters defied a nighttime curfew in restive towns along the Suez Canal, attacking police stations and ignoring emergency rule imposed by Islamist President Mohamed Mursi to end days of clashes that have killed at least 52 people. Picture taken January 28. REUTERS/Stringer (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY) Soldaten van het Egyptische leger staan bij een uitgebrande auto voor een politiebureau in Suez dat eerder bestormd werd door demonstranten. In de stad geldt sinds eergisteren de noodtoestand en is een avondklok ingesteld. Foto Reuters / Stringer

Het hoofd van het Egyptische leger heeft gezegd dat de politieke instabiliteit in het land tot de ineenstorting van de staat kan leiden. Dat meldt Reuters. De legerchef waarschuwde dat in dat geval de bescherming van het Suezkanaal de hoogste prioriteit heeft.

De opmerkingen van generaal Abdel Fattah al-Sisi, die tevens minister is van Defensie, stonden op zijn persoonlijke Facebookpagina.

“De voortdurende strijd tussen de verschillende politieke krachten kan leiden tot de instorting van de staat. De stationering van het leger in Port Said en Suez is erop gericht om de strategische belangen van de staat te bewaken, waarvan bescherming van het Suezkanaal het belangrijkst is.”

De generaal zei dat de economische, politieke en sociale uitdagingen van Egypte een “gevaar” zijn voor de “veiligheid van Egypte en de samenhang van de staat”, en dat het leger “de solide rots” zal blijven waar de staat op leunt.

Noodtoestand in drie steden

Sinds eergisteren geldt in Suez, Port Said en Ismailia de noodtoestand en is er een avondklok ingesteld. Bij een golf van geweld de afgelopen dagen kwamen al 52 mensen om het leven. Aanleiding voor die geweldsuitbarsting was de doodstraf voor de 21 verdachten, die betrokken waren bij voetbalrellen vorig jaar in Port Said. Die rellen kostten aan 74 mensen het leven. Ook braken er vrijdag rond het Tahrirplein in Kaïro rellen uit tijdens de tweejarige verjaardag van de revolutie.

    • Anouk Eigenraam