Eerste Kamerleden en ministers zijn lovend over Beatrix

DEN HAAG - Koningin Beatrix wordt naar de troon geleidt door Tweede Kamervoorzitter Verbeet (R). Op de achtergron prins Willem Alexander en prinses Maxima.
DEN HAAG - Koningin Beatrix wordt naar de troon geleidt door Tweede Kamervoorzitter Verbeet (R). Op de achtergron prins Willem Alexander en prinses Maxima. Koningin Beatrix wordt naar de troon geleidt op Prinsjesdag in 2009 door Tweede Kamervoorzitter Verbeet. Prins Willem-Alexander en prinses Maxima lopen achter ze aan. Foto ANP / Marcel Antonisse

Zowel de Eerste Kamer als de extra ministerraad staan deze ochtend even stil bij de aanstaande troonsafstand van koningin Beatrix. Zowel de ministers als de Eerste Kamerleden zijn vol lof over de periode dat Beatrix staatshoofd van Nederland is.

In een korte toespraak in de Eerste Kamer zei Rutte:

“De overweldigende stroom reacties uit binnen- en buitenland illustreert hoe koningin Beatrix mensen heeft geraakt en geïnspireerd. Zij maakte indruk door haar hartelijkheid, oprechte interesse, grote kennis van zaken en onvermoeibare inzet voor ons land.”

De premier blikte vooruit naar de laatste Koninginnedag op 30 april, en de dag waarop Beatrix troonsafstand zal doen en Willem-Alexander als koning wordt ingehuldigd: “Het kabinet ziet er zeer naar uit deze dag tot een succes te maken.” Rutte zei verder dat hij er vertrouwen in heeft dat de kroonprins ‘zijn aanstaande taak met grote inzet en overtuiging op zich zal nemen’. Hij herhaalde de mededeling later in de Tweede Kamer voorafgaand aan het vragenuurtje. Er komt vooralsnog geen debat over de troonsafstand.

Eind aan bijzonder koningschap

De inhuldiging en beëdiging van koning Willem-Alexander vindt op 30 april plaats tijdens een gezamenlijke vergadering van de Eerste en Tweede Kamer in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, die wordt geleid door voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf.

De ondervoorzitter van de Eerste Kamer, PvdA’er Kim Putters, die vertelde dat de Senaat al bezig is met de voorbereidingen, zei in een reactie op de abdicatie:

“Aan een zeer bijzonder koningschap komt binnenkort een einde.”

Ontroerd, verrassend en een historisch moment

Tijdens de extra ingelaste ministerraad zei minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten, ontroerd’ te zijn geweest toen Beatrix gisteravond de troonswissel op tv aankondigde. Opstelten sprak van een ‘historisch moment’.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers, noemde het ‘jammer’ dat Beatrix vertrekt.

“We wisten dat het eraan zat te komen, maar als het dan gebeurt is het toch verrassend.”

Minister voor Buitenlandse Handel, Lilianne Ploumen, die een paar dagen geleden nog bij het laatste staatsbezoek van Beatrix was aan Singapore, prees de ‘tomeloze inzet’ van de koningin.

    • Anouk Eigenraam