Een Argentijnse komt op de Hollandse troon

Het aftreden van Beatrix is ook groot nieuws in het buitenland. „Nee Charles, niet díe koningin.”

Een Argentijnse zal de Nederlandse troon bestijgen. Dat is sinds gisteravond het belangrijkste nieuws op de websites van de voornaamste dagbladen in Argentinië, het geboorteland van prinses Máxima.

Ook in het buitenland gaat de naderende troonsafstand van koningin Beatrix niet ongemerkt voorbij. De loftuitingen stromen binnen. Kranten van binnen en buiten Europa zijn heel positief over de manier waarop ze het koningschap vormgaf.

Máxima Zorreguieta wordt de koningin van Nederland, is het voornaamste nieuws in de conservatieve Argentijnse krant La Nación. Het dagblad beschrijft de weg naar de troon van de vrouw die huilde tijdens de huwelijksplechtigheid in 2002 omdat haar vader Jorge Zorreguieta vanwege zijn rol als bewindsman tijdens de militaire junta (1976-1983) niet aanwezig mocht zijn. De tranen welden tijdens Adiós Nonino, de compositie van de grootste componist van Argentinië, Ástor Piazzolla.

In Suriname kondigde de regering van Desi Bouterse aan toekomstig koning Willem-Alexander ‘met alle nodige respect’ te zullen behandelen. Dat verklaart de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, partijgenoot van Bouterse. „Onze volkeren zijn historisch met elkaar verbonden. Koningin Beatrix heeft een plek in onze historie, en met haar hebben we altijd een respectvolle band gehad. Dat zal met koning Willem-Alexander niet anders zijn”, zei Lackin.

Op Curaçao in een klein eethuisje in het oude stadsdeel Otrobanda van Willemstad is iedereen het er over eens dat een nieuwe koning nieuwe kansen biedt. „Zeker deze”, zegt een verpleegster. „Hij heeft Maxima aan zijn zijde en die heeft Zuid-Amerikaans bloed.”

Premier Hodge zit hemelsbreed 400 meter van het eethuisje in het regeringscentrum van Fort Amsterdam. Hij onderbreekt zijn vergadering met de vakbonden om een korte reactie te geven. Hodge krijgt strenge aanwijzingen van zijn secretaris-generaal; hij is nog maar net in functie als premier van een zakenkabinet. Dan is het schijnbaar nog even wennen om protocollaire antwoorden te geven op voor de hand liggende vragen. Ook voor de Curaçaose premier betekent de troonswisseling een gouden kans. „De nieuwe koning zal ongetwijfeld snel de eilanden van de voormalige Antillen bezoeken, zoals Beatrix dat in 1980 deed”, zegt de premier. „Wij willen weer investeren in de relatie met Nederland en het koningshuis is toch de bindende factor tussen Curaçao en Nederland. Ik verwacht hem en zijn vrouw nog dit jaar.”

De woordvoerder van de Duitse regering laat weten dat bondskanselier Merkel groot respect heeft voor de prestaties van koningin Beatrix. Ze roemt vooral Beatrix’ rol in de verzoening tussen Nederland en Duitsland. „De huidige normaliteit en vriendschap tussen de mensen is voor een aanzienlijk deel aan de koningin te danken.”

In Engeland permitteren de media zich grappen richting prins Charles, die al zo lang kroonprins is. In de online versie van de tabloid The Daily Mail staat de kop: Queen to abdicate in favour of middle-aged son (sorry Charles, not THAT queen, the one in Holland), wat vertaald kan worden als: de koningin doet afstand van de troon, haar zoon van middelbare leeftijd volgt haar op. (Sorry Charles, niet DIE koningin. Die in Nederland.) Ook op de voorpagina van The Guardian staat ‘Queen abdicates. No, not that one’.