Duitsland wil prijs voor energie bevriezen

De Duitse minister Peter Altmaier (Milieu, CDU) wil de consumentenprijs voor elektriciteit bevriezen. Op dit moment lopen de elektriciteitsrekeningen van huishoudens snel op, omdat de kosten voor aanleg van windparken en zonne-energiefarms via een solidariteitsheffing over alle gebruikers wordt gespreid.

Volgens de Wet op de duurzame energie uit 2009, betaalt de Duitse staat een gegarandeerde prijs voor ecologisch geproduceerde stroom. Zo ontvangen producenten van windenergie 9 cent per kilowattuur. Dat is drie maal duurder dan stroom van conventionele energiecentrales.

De milieuheffing levert de staat, volgens cijfers van het ministerie van Milieu, jaarlijks 19 miljard euro op. Maar dat geld vloeit grotendeels naar bestaande windparken en zonne- energiefarms. Altmaier wil nu de kosten in de hand houden door een eind te maken aan de gegarandeerde vergoeding, die voor een periode van twintig jaar is vastgelegd.

Zijn voorstel is direct betiteld als een politieke zet in het verkiezingsjaar. Tot op heden was het minister Philipp Rösler (Economische Zaken, FDP) die eiste dat er een plafond kwam op de energiekosten. De kleinste regeringspartij was gisteren kennelijk niet geïnformeerd over het nieuwe wetvoorstel van de CDU-minister. Rösler kon vanochtend niet anders dan het voorstel voorzichtig prijzen en er een liberaal sausje overheen gieten.

Hij zei dat het „hoog tijd wordt dat we van een planeconomie naar een markteconomie gaan als het om de elektriciteitsprijs gaat”.

De oppositiepartijen SPD en Groenen staan voor een dilemma. Als ze akkoord gaan, is Altmaier de held. Als de plannen blokkeren – in de Duitse senaat hebben zij sinds de verkiezingen vorige week in Nedersaksen een meerderheid – zullen zij dan de schuld krijgen voor de hoge elektriciteitsrekening.