Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Alle elf verdachten in Passageproces veroordeeld - drie keer levenslang

Alle elf verdachten in het liquidatieproces ‘Passage’ zijn zojuist veroordeeld door de Amsterdamse rechtbank, laat NRC-redacteur Marcel Haenen, bij de uitspraak aanwezig, weten. Drie verdachten zijn tot levenslang veroordeeld.

Onder toeziend oog van politieagenten gaan bezoekers naar binnen in de bunker, de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. De rechtbank doet uitspraak in de Amsterdamse liquidatiezaak Passage. Foto ANP / Marcel Antonisse

Alle elf verdachten in het liquidatieproces ‘Passage’ zijn zojuist veroordeeld door de Amsterdamse rechtbank, laat NRC-redacteur Marcel Haenen, bij de uitspraak aanwezig, weten. Drie verdachten zijn tot levenslang veroordeeld.

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Alle 11 verdachten in Passage proces veroordeeld. Drie mannen krijgen levenslang van rechtbank Amsterdam

Mohamed R., Siegfried S. en Jesse R. zijn veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Zij werden alledrie schuldig bevonden aan de moord op de Antwerpse diamanthandelaar Hennie Shamel en zijn vriendin Anne de Witte in 1993. Ook aan de moordpoging op Tony Vaz in 2000 zijn Mohammed R. en Jesse R. schuldig bevonden. De moord op sportschoolhouder Tonnie van Maurik in 2006 is volgens de rechtbank ook gepleegd door Jesse R. en Mohammed R.

De overige verdachten kregen in straffen variërend van zes tot dertig jaar cel opgelegd. Freek S. en Nanpaul de B. werden schuldig verklaard. Zij werden veroordeeld tot respectievelijk zes jaar en tien jaar cel, met aftrek van de tijd die ze in voorarrest doorbrachten. De ex-vriendin van Van Maurik, de zestigjarige Pinny S., werd schuldig bevonden aan het geven van de opdracht tot de moord. Zij kreeg twaalf jaar cel opgelegd.

Fred R. kreeg na de levenslange straffen de hoogste straf opgelegd. Voor zijn rol bij drie liquidaties kreeg hij dertig jaar. Wapenleverancier van de criminele organisatie Sjaak B. kreeg 3,5 jaar cel opgelegd.

Openbaar ministerie tevreden, maar gaat in beroep

Justitie beraadt zich nog op een hoger beroep tegen deze straffen, aldus persbureau Novum. Over het algemeen is het OM echter tevreden met de uitspraak van de rechter:

“De rechtbank acht de kroongetuige geloofwaardig en gaat mee met zijn verklaringen. Zonder La S. was het niet gelukt de anderen veroordeeld te krijgen.”

Het OM mag heel tevreden zijn met deze uitkomst, aldus NRC’s Marcel Haenen. De deal met de kroongetuige is door de rechtbank geaccepteerd en iedereen is veroordeeld:

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen OM is heel tevreden. Moordenaar kroongetuige is geaccepteerd door rechtbank en iedereen veroordeeld in Passage proces

Meeste veroordeelden gaan in beroep

Met het proces, dat op 9 februari 2009 begon, probeerde het OM een einde te maken aan een reeks liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Elf verdachten stonden terecht voor zeven liquidaties en vijf moordpogingen.

Het OM mag ook tevreden zijn omdat deze groep nu inderdaad is uitgeschakeld, zegt Haenen. Aan de liquidaties van de groep is een einde gekomen, hoewel een nieuwe generatie in de onderwereld ondertussen voor nieuwe liquidaties zorgt. Zo vond eind december in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt een schietpartij plaats in het milieu, waarbij twee mensen omkwamen.

Opmerkelijk is dat het gebruik door justitie van een moordenaar als getuige in een rechtszaak, in dezen kroongetuige Peter la S., nu door de rechtbank is goedgekeurd, aldus Haenen. Ook gaf de rechtbank in sommige gevallen zwaardere straffen dan het OM had geëist.

De meeste advocaten van de veroordeelden hebben al aangekondigd in beroep te gaan. In ieder geval de advocaat van Jesse R., die levenslang opgelegd kreeg, heeft dat volgens Novum aangegeven.

“Er ligt een vonnis van tweehonderd pagina’s. Dat gaan we eerst doornemen. Maar ga ervan uit dat we in beroep gaan tegen levenslang.”

Dino S. en Ali A. vrijgesproken van liquidaties Houtman en Van der Bijl

Dino S. en Ali A. zijn vrijgesproken van de liquidaties op Kees Houtman en Thomas van der Bijl wegens onvoldoende bewijs. Tegen deze uitspraken gaat het OM in ieder geval in hoger beroep.

Volgens de rechtbank is niet bewezen dat ze deel uitmaken van een criminele organisatie. De rechtbank heeft grote twijfels bij de verklaringen van kroongetuige Peter la S. Die zou niet betrouwbaar zijn geweest. Tegen Ali A. en Dino S. was een levenslange celstraf geëist voor het geven van opdrachten tot liquidaties.

Dino S. werd tot zes maanden cel veroordeeld voor het witwassen van geld en het vervalsen van paspoorten. Die zes maanden heeft hij al uitgezeten in voorarrest. Ook Ali A. werd schuldig bevonden aan witwassen. Zijn jaar en zes maanden heeft hij ook al uitgezeten in voorarrest.

Kroongetuige Peter la S. krijgt acht jaar

Kroongetuige Peter la S. is volgens de rechtbank met gevaar voor eigen leven uit het criminele milieu gestapt. Ze gaat daarom akkoord met een verminderde straf van acht jaar, tweet Haenen:

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Kroongetuige Peter la S. is met gevaar voor eigen leven uit criminele milieu gestapt. Rechtbank is akkoord met ‘milde’ straf van 8 jaar

La S. is volgens de rechtbank schuldig aan de liquidatie van Kees Houtman, samen met Jesse R. Ook hebben zij samen een moordpoging op Thomas van der Bijl voorbereid.

Een groot deel van de zaak is gebaseerd op verklaringen van La S. Het OM besloot in 2007 een overeenkomst met ‘Vieze Peter’ te sluiten. In ruil voor zijn verklaringen tegen de andere verdachten is hem strafvermindering en een getuigenbeschermingsprogramma beloofd.

Verklaringen kroongetuige werden afgewezen door rechtbank voor Dino S.

Eerder vandaag bleek dat de verklaringen van kroongetuige Peter la S. niet werden meegenomen in de zaak tegen Dino S. Het Openbaar Ministerie had namelijk verklaringen van La S. over Willem Holleeder weggelaten. Dat noemde de rechtbank “ontoelaatbaar”.

La S. zou in de weggelaten verklaringen Holleeder hebben aangewezen als opdrachtgever van de moord op Kees Houtman. Later verklaarde hij echter dat Dino S. hiervoor opdracht zou hebben gegeven. Door het weglaten van de verklaring over Holleeder is het belang van Dino S. geschaad vindt de rechtbank.

De uitsluiting van de verklaring van La S. tegen Dino S. bleek eerder vandaag al goed nieuws voor de laatste. Volgens NRC-redacteur Marcel Haenen waren de kansen van Dino S. op een lagere straf of zelfs vrijspraak daardoor al aanzienlijk vergroot. Dat blijkt correct.

Het langstlopende strafproces in de Nederlandse rechtspraak

Het liquidatieproces Passage is het langstlopende strafproces dat de Nederlandse rechtspraak tot dusverre kent. In het proces, dat op 9 februari 2009 begon, staan elf verdachten terecht voor zeven liquidaties en vijf moordpogingen in de Amsterdamse onderwereld. De planning werd meerdere keren tijdens het proces gewijzigd. Tegen zes verdachten eiste het Openbaar Ministerie in mei levenslang.