Dadels

Emine Aydin

Kort na de moord op Pim Fortuyn, in 2002, bracht Beatrix een verrassingsbezoek aan de Haagse achterstandsbuurten Schilderswijk en Transvaalkwartier. Emine Aydin (1963), enkele dagen eerder ingelicht, ontving haar in 2002 in de bibliotheek waar ze filiaalhoofd is. „Ze kijkt je meteen diep in de ogen. Die warme blik van haar zal ik niet vergeten. Ze raakte ook even mijn arm aan.”

Tijdens de rondleiding door de bibliotheek bleef de koningin staan praten met een vrouw in een rolstoel en een man die de krant zat te lezen. Vervolgens was er in een werkruimte een gesprek met buurtbewoners. Aydin: „Ze at dadels. Die had ik gewoon neergezet in schaaltjes, zoals ik voor iedereen doe. Daar keek ze niet van op. Ze deed alsof ze thuis was.” Bij het afscheid bleef Beatrix nog even staan bij Aydins collega’s. „U werkt in een mooie bibliotheek, zei ze. Ze was ons dankbaar voor ons werk. Dat gevoel gaf ze ons.”