‘Cito moet morgen al duidelijkheid geven over uitgelekte toets’

Een leerling van de Utrechtse Schoolvereniging maakt de Cito-toets van 2012.
Een leerling van de Utrechtse Schoolvereniging maakt de Cito-toets van 2012. Foto ANP / Erik van 't Woud

Is de Cito-toets nog wel betrouwbaar nu de opgaven zijn uitgelekt? En hoeveel vragen liggen er precies op straat? Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker wil morgen al antwoord op die vragen. Het is nog maar de vraag of het bedrijf de omvang van het lek op z’n korte termijn in kaart kan brengen.

NRC Handelsblad meldde vandaag aan het begin van de middag dat opgaven van de toets, die volgende week dinsdag begint op basisscholen, te koop worden aangeboden via Marktplaats. Het Cito zei in een eerste reactie nog niet te weten of dat reden is om de toets terug te halen. Er ligt geen reservetoets klaar, dus het is deze of geen toets.

Er zijn meer betrokkenen die om opheldering vragen. NRC-redacteur Bart Funnekotter, die het uitlekken op het spoor kwam en het namens de krant naar buiten bracht, twijfelt echter of het reëel is om morgen al opheldering te willen:

“Kort en goed: iedereen roept nu in koor om opheldering binnen 24 uur. Maar ik vraag me in alle redelijkheid af of de Cito morgen al in beeld gebracht kan hebben hoe breed de opgaven verspreid zijn.”

Dekker hint daarnaast op meer regie van de centrale overheid bij het afnemen van de toets, net als bij de eindexamens. Het Cito is een commercieel bedrijf, terwijl de examens door de staat worden afgenomen. Dekker zegt al langer dat de regering meer grip zou moeten hebben op de eindtoets van het basisonderwijs, die bedoeld is om leerlingen van groep 8 op een passend vervolgonderwijs te wijzen.

Het Cito zei vanavond dat de toets wat hen betreft kan doorgaan. Wijken de resultaten meer dan 25 procent af van de verwachting, dan is het lek zo omvangrijk geweest dat er achteraf alsnog ingegrepen moet worden, stellen ze.