Dit is een artikel uit het NRC-archief

Beeldende kunst

Catharijneconvent beroofd van monstrans van kwart miljoen

Onderzoek bij het Catharijneconvent in Utrecht vanmiddag.
Onderzoek bij het Catharijneconvent in Utrecht vanmiddag. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Het Utrechtse museum Catharijneconvent is vanmiddag beroofd van een kostbare monstrans met een verzekerde waarde van 250.000 euro. Dat heeft het museum zojuist bekendgemaakt.

Twee jongens liepen vanmiddag rond half drie het museum in het centrum van Utrecht binnen, sloegen een vitrine in en gingen er op een scooter vandoor met de buit. De politie kon vlak daarna nog niet zeggen wat er precies meegenomen was.

Het gaat dus om deze achttiende-eeuwse vergulde zilveren stralenmonstrans die versierd is met vele diamanten, afkomstig uit de collectie liturgische voorwerpen. In een monstrans wordt in de katholieke kerk een geconsacreerde hostie bewaard. Het voorwerp was geleend van de Heilige Drie-eenheid in Amsterdam. RTV Utrecht toonde een foto van de dader terwijl die ermee wegloopt.

‘Diep geschokt’ door ‘agressiviteit en brutaliteit’ van ramkraak

Medewerkers van het museum probeerden de mannen tegen te houden, maar dat lukte niet. Veel bezoekers waren getuigen van de overval. De overvallers droegen bivakmutsen en zijn weggereden in de richting van de Nieuwegracht. De politie is nog naar hen op zoek. Via Burgernet is omwonenden om hulp gevraagd. Bij de overval raakte niemand gewond.

Marieke van Schijndel, directeur van het Catharijneconvent, is diep geschokt. In de verklaring zegt ze:

“De agressiviteit en brutaliteit van deze ramkraak heeft ons diep geschokt. De monstrans is een topstuk in onze collectie, vanwege de uitzonderlijke uitvoering ervan. Hij is versierd met diamanten die destijds met liefde door de parochianen geschonken zijn.”

De locatie van het museum, in de Utrechtse Lange Nieuwstraat:


Grotere kaart weergeven

Museum gaat morgen gewoon weer open

Het museum Catharijneconvent is een Rijksmuseum voor religieuze kunst. In de vaste collectie, die bestaat uit ruim 65 duizend objecten, zitten onder meer gouden en zilveren kerkelijke voorwerpen. Momenteel is er een tentoonstelling te zien van kerkbeelden die zijn overgebleven na de Beeldenstorm. Ook is er een expositie van zeventiende-eeuwse schilderkunst. Het museum gaat morgen gewoon weer open.