Camerons toespraak heeft niets veranderd aan Ruttes Europa-visie

Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken, rechts) en premier Mark Rutte in de Tweede Kamer. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Cameron mag dan vorige week een Brits referendum over EU-lidmaatschap in het vooruitzicht hebben gesteld, het Nederlandse kabinet kijkt niet anders naar Europa dan voorheen. Dat is het antwoord van Rutte en Timmermans op de vraag van de Tweede Kamer om een reactie op Camerons woorden.

In de toespraak van afgelopen woensdag zei Cameron dat de Britten in 2017 mogen stemmen over de vraag of ze uit de EU stappen of niet. Ook wil hij dat de voorwaarden van het EU-lidmaatschap van zijn land moeten worden herzien. Dat dat referendum er komt, staat nog niet vast: Cameron moet tegen die wel herkozen zijn.

Staat Rutte aan de kant van Cameron?

Omdat de Britse premier zijn toespraak aanvankelijk in Amsterdam zou geven (die werd uitgesteld in verband met de gijzeling in Algerije en daarna verplaatst naar Londen) en omdat het beeld ontstond dat hij in Rutte een belangrijke bondgenoot zag, wilde de Tweede Kamer weten of Nederland ook van plan is meer afstand te nemen van Europa. Daarop volgde de brief van vanavond. Het kabinet is overtuigd van het belang van de Europese Unie en niet van plan de relatie die Nederland ermee heeft, te herdefiniëren, zo staat erin te lezen.

‘de goede dingen doen en die dingen goed doen’

Wel wil het kabinet bekijken of sommige verantwoordelijkheden die eerder bij de Europese overheid zijn neergelegd, niet beter door de overheden van lidstaten kunnen worden uitgevoerd. Het duo schrijft:

“Het debat moet zich richten op de vraag of de unie de goede dingen doet, en die dingen goed doet.”

Het referendum dat Cameron wil houden, noemen Rutte en Timmermans een ‘interne Britse aangelegenheid’. Het kabinet is zelf niet van plan een referendum te houden.

“Nederland geeft prioriteit aan een pragmatische aanpak, gericht op het oplossen van concrete problemen.”

Wel schrijven de bewindslieden dat het kabinet zich herkent in de analyse van Cameron dat de EU moet worden hervormd om de crisis te overwinnen, Europa concurrerender te maken en de steun van de bevolkingen van de lidstaten te verzekeren.

    • Peter Zantingh