Brahimi: Syrië valt uit elkaar voor onze ogen

Brahimi eerder deze maand op het VN-kantoor in Genève. Foto AFP / Fabrice Coffrini

Assad kan zich dan misschien nu nog vastklampen aan zijn macht, maar het land ‘valt uit elkaar voor een ieders ogen’. Dat zei de internationale gezant voor Syrië, Lakhdar Brahimi, vanavond tegen de VN-Veiligheidsraad.

Dat zeggen diplomaten die erbij waren tegen persbureau Reuters. De legitimiteit van het regime van Assad is volgens Brahimi ‘serieus, waarschijnlijk onherstelbaar, beschadigd’. De VN-gezant zei verder dat er de afgelopen twee maanden geen vooruitgang is geboekt met de vredesinspanningen en dat alleen de Veiligheidsraad (die bestaat uit vijftien landen) nog kan helpen.

Maar juist daar blijft actie uit. Volgens het Amerikaanse en Europese kamp komt dat doordat Rusland en China weigeren om Assads regering sancties op te leggen. Die twee landen blokkeerden drie maal met een veto een poging om Assads gewelddadige optreden tegen zijn eigen volk te veroordelen en hem op te roepen tot een vertrek.

Rusland is het juist eens met Damascus dat de VS, Frankrijk, Saoedi-Arabië, Qatar en Turkije ten onrechte de kant van de opstandelingen hebben gekozen. Volgens diplomaten raakt Brahimi, net als zijn voorganger Kofi Annan, steeds meer gefrustreerd omdat de Veiligheidsraad zich niet als één blok achter hem kan scharen.

De burgeroorlog in Syrië duurt al zo’n 22 maanden en heeft aan meer dan 60.000 mensen het leven gekost.

    • Peter Zantingh