Balletles

Alexandra Radius en Han Ebbelaar

Balletkoppel Alexandra Radius (1942) en Han Ebbelaar (1943) trad op uitnodiging van Beatrix op tijdens staatsbezoeken, onder meer in Canada, Duitsland en de Verenigde Staten. Toen Beatrix zestig werd, verzorgden zij een balletgala in het Amsterdamse muziektheater. Radius: „Vrijwel alle Europese monarchen waren uitgenodigd, we beschouwden het als een grote eer.”

Volgens Radius is Beatrix een groot liefhebber van dans. „Ze steekt haar voorkeur niet onder stoelen of banken, al blijft ze diplomatiek. Ze houdt van de klassieke dans, maar ook van de hedendaagse.” Ebbelaar vertelt dat de koningin balletles heeft gehad en als tiener voorstellingen van het New York City Ballet heeft gezien, met de grote choreograaf George Balanchine, die zij ook persoonlijk heeft ontmoet. „Ze weet hoe zwaar het vak is, hoeveel je ervoor over moet hebben.”

Van een vriendschap met de vorstin willen zij niet spreken, wel van „wederzijds respect en oprechte belangstelling”. Radius: „Als wij haar in het Concertgebouw of het theater tegenkomen , begroet zij ons allerhartelijkst.” Ebbelaar: „En dat gold ook voor prins Claus. Ik weet nog goed dat hij Alexandra een keer complimenteerde met haar ‘práchtige ogen’. Dat doe je alleen als je je op je gemak voelt bij iemand.”