Aruba, Curaçao en Suriname danken Beatrix voor ‘buitengewone toewijding’

Medewerkers van de Vertegenwoordiging van Nederland op Curaçao kijken in het kantoor te Scharloo naar de toespraak waarin koningin Beatrix haar aftreden bekend maakt. Foto ANP / Prince Victor Medewerkers van de Vertegenwoordiging van Nederland op Curaçao kijken in het kantoor te Scharloo naar de toespraak waarin koningin Beatrix haar aftreden bekend maakt. Foto ANP / Prince Victor

Vanuit Aruba, Curaçao en Suriname klinken woorden van dank en waardering voor koningin Beatrix. De aangekondigde troonsafstand betekent een afscheid van een ‘buitengewoon geliefde koningin’, aldus premier van Aruba Mike Eman gisteravond in een reactie.

Volgens Eman was Beatrix altijd ‘diep betrokken’ bij de Arubaanse gemeenschap. Hij bedankt haar voor haar ‘buitengewone toewijding’.

Eman in een verklaring:

“De liefde die Hare Majesteit koestert voor ons land en zijn mensen werd wederom op hartelijke wijze duidelijk tijdens haar meest recente bezoek aan Aruba in november 2011. Wij zijn haar daar zeer dankbaar voor.”

De Arubanen zullen Beatrix’ wijsheid en diepe verbondenheid met de mensen missen, aldus de premier.

De Arubanen zien het koningschap van Willem-Alexander met ‘oprecht vertrouwen’ tegemoet.

“De prins zal ongetwijfeld een waardig troonopvolger zijn, die op een unieke en eigentijdse wijze verder inhoud zal geven aan de eenheid binnen het koninkrijk der Nederlanden, waarvan het Koninklijk Huis het levend symbool is.”

Curaçao reageert met gemengde gevoelens

Ook premier Daniel Hodge dankt koningin Beatrix voor haar jaren van warme betrokkenheid bij Curaçao. De koningin is volgens de premier een bindende factor geweest in de relaties tussen de verschillende landen in het koninkrijk. Hodge heeft de bevolking gisteravond via de televisie geïnformeerd.

Curaçao reageert met gemengde gevoelens op de aankondiging van het aftreden van Beatrix. Veel inwoners vinden dat ze nog wel een paar jaartjes door had mogen gaan. Haar ongedwongen houding en oprechte belangstelling tijdens de koninklijke bezoeken aan de Antillen zijn niet vergeten. Haar bezoek in 1999 staat iedereen nog vers in het geheugen, toen een zware storm de kust van het lokale dorp Boca Sami teisterde. Terwijl premier Miguel Pourier van de Antillen de koningin weg probeert te houden van de zee zwiept een hoge golf water over de rand van de pier. Met als gevolg: beroemde beelden van Beatrix met verwaaid kapsel.

Voor een aantal andere bewoners is het echter ook tijd om plaats te maken voor een nieuwe koning. Kroonprins Willem-Alexander is op Curaçao geen onbekende en om een hele andere reden ook erg populair: zijn vrouw Máxima heeft Zuid-Amerikaans bloed. Dat zal de relatie met Nederland en het koningshuis alleen maar ten goede komen, zo is de algemene gedachte op straat, meldt persdienst Novum.

Premier Hodge hoopt dat de nieuwe koning nog dit jaar naar Curaçao zal komen. Zijn regering is na twee jaar Gerrit Schotte weer in goed gesprek met Nederland. “Een goede band met de nieuwe koning hoort daarbij”, aldus Hodge.

Venetiaan: dappere en moedige vrouw

Ook in Suriname krijgt koningin Beatrix lof toegezwaaid. Voormalig president Ronald Venetiaan, die Beatrix meermaals ontmoette, roemt haar tegenover persdienst Novum als een ‘dappere en moedige vrouw, die Suriname altijd een warm hart heeft toegedragen’.

Venetiaan ontmoette Beatrix voor het eerst in 1975, het jaar waarin Suriname onafhankelijk werd. Zij was toen samen met prins Claus in Paramaribo voor de officiële plichtplegingen. “Ik was minister van onderwijs en had toen de eer haar voor het eerst van dichtbij mee te mogen maken. De festiviteiten van toen zal ze zich zeker nog kunnen herinneren”, lacht de 76-jarige Venetiaan.

Beatrix deelde inderdaad volop mee in de feestvreugde. Zo werd de prinses op 25 november 1975 om klokslag middernacht, het moment waarop de ex-kolonie onafhankelijk werd, bij het hijsen van de Surinaamse vlag uitbundig omhelsd door Johan Ferrier, de eerste president van de kersverse republiek. Tijdens het daaropvolgende staatsbal liet ze zich met prins Claus opmerken op de dansvloer van hotel Torarica.

Beatrix had daarvoor al een aantal maal een bezoek gebracht aan ‘De West’, meer bepaald in 1958, 1965 en in 1966, op huwelijksreis. “Ik herinner me nog dat de prinses voor een kaaimannenjacht naar Nickerie ging, in het westen van het land. Ik zie voor me nog het beeld van Beatrix in een uitgeholde boomstam op het water, met aan haar voeten een neergeschoten kaaiman”, mijmert oud-president Venetiaan.

In 1966 bezocht ze ook het dorp Drietabbetje, diep in het zuidoosten van het Surinaamse regenwoud. Ze bracht er een bezoek aan opperhoofd Gazon Matodja, die tot zijn dood in 2011 een foto van hemzelf en Beatrix in zijn hut had hangen.

Kort nadat Venetiaan in 1991 zelf staatshoofd werd, bracht hij een officieel staatsbezoek aan Nederland. Er werd volop vergaderd over de voortzetting van de relatie tussen voormalig moederland en ex-kolonie.

“Ik was die dagen toevallig ook jarig”, memoreert Venetiaan. “We waren te gast in Paleis Noordeinde, waar speciaal voor ons een Surinaams bazuinorkest was geregeld. Daardoor had ik de eer ook in een informele sfeer te mogen genieten van Beatrix’ gastvrijheid. Uit alle contacten bleek steeds weer dat ze Suriname een warm hart toedraagt en bovenal mikte op een goede verstandhouding.”

Het jaar waarin Beatrix de Nederlandse troon besteeg, 1980, werd Suriname opgeschrikt door de staatsgreep van Desi Bouterse. Diezelfde Bouterse won in 2010 de presidentsverkiezingen. Door het moeizame herstel van de democratie in Suriname, en de vaak moeizame relatie tussen beide landen, bracht Beatrix als koningin nooit meer een bezoek aan de ex-kolonie. Haar passage in 1975 bleef dus de laatste.

“Ik heb haar meteen na mijn staatsbezoek in 1992 uitgenodigd voor een officieel tegenbezoek, maar dat is jammer genoeg nooit doorgegaan. Het zal dus ook nooit meer gebeuren. Zij zal zelf wel weten waarom ze dat nooit gedaan heeft.”

Venetiaan hoopt dat kroonprins Willem-Alexander als koning ooit wél de kans ziet een bezoek aan Suriname te brengen. “Na 33 jaar Beatrix zullen we zien wat de toekomst brengt. Ik wens hem alvast het allerbeste.”

    • Marije Willems