Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Wat gaat er veranderen na 30 april? Alle feiten op een rij

Willem-Alexander waagt zich aan het traditionele wc-pot gooien tijdens Koninginnedag afgelopen jaar in Rhenen. Foto ANP / Robin Utrecht
Willem-Alexander waagt zich aan het traditionele wc-pot gooien tijdens Koninginnedag afgelopen jaar in Rhenen. Foto ANP / Robin Utrecht Willem-Alexander waagt zich aan het traditionele wc-pot gooien tijdens Koninginnedag afgelopen jaar in Rhenen. Foto ANP / Robin Utrecht

Oké, Willem-Alexander wordt koning en Máxima wordt koningin. Maar wat gaat er verder nog veranderen na 30 april? Lees het hier.

De abdicatie vindt plaats op 30 april in het Koninklijk Paleis op de Dam. De inhuldiging is in de Nieuwe Kerk, ook in Amsterdam.

Een Nederlandse koning wordt niet ‘gekroond’, maar ingehuldigd. Hoewel het staatshoofd volgens officiële documenten wel degelijk regeert ‘bij de Gratie Gods’ werd een kroning al in de 19de eeuw bestempeld als te ‘sacraal’ – te veel als een symbool dat hoorde bij de hechte relatie tussen de roomse kerk en regerende vorsten. Van die geschiedenis wilde de protestantse elite in de noordelijke Nederlanden verre blijven.

De familie van Máxima is niet aanwezig bij de inhuldiging.

Titels na 30 april: koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Beatrix en Amalia, prinses van Oranje.

Koninginnedag wordt Koningsdag, en vindt voortaan op 27 april plaats. Maar niet in 2014: dan wordt het feest de 26ste gevierd in De Rijp en Amstelveen (een jaar later dan gepland), want de 27ste valt dan op een zondag.

Nationale feestdagen worden in Nederland bij Koninklijk Besluit ingesteld. Vijftig jaar lang, tussen 1898 en 1948, viel Koninginnedag op 31 augustus, de verjaardag van koningin Wilhelmina. Sinds 1949 is dit feest op 30 april gevierd.

Er komen nieuwe euromunten met Willem-Alexander erop. PostNL komt met een speciale postzegel naar aanleiding van de troonswisseling.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima blijven vooralsnog wonen in hun villa Eikenhorst in Wassenaar. Later verhuizen zij naar Paleis Huis ten Bosch, de residentie van koningin Beatrix.

Beatrix keert terug naar de plek waar zij tussen 1963 en 1981 heeft gewoond: Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. De prinsen Willem-Alexander (1967), Friso (1968) en Constantijn (1969) zijn de eerste twaalf tot veertien jaar van hun leven in de Baarnse bossen opgegroeid.

Kasteel Drakensteyn ligt prachtig midden in de bossen van Lage Vuursche. Foto ANP / Bram van de BiezenKasteel Drakensteyn ligt prachtig midden in de bossen van Lage Vuursche. Foto ANP / Bram van de Biezen

Nieuwe naambordjes, visitekaartjes en briefpapier moeten worden gemaakt. Het Kabinet der Koningin, het secretariaat dat de bestuurlijke zaken en taken van het staatshoofd regelt, heet voortaan Kabinet des Konings. De commissarissen van de koningin raken de laatste twee letters van hun ambt kwijt. Vaartuigen van de marine, waarvan de naam nu begint met H.M. (‘Harer Majesteits’) krijgen de Z van Zijner voor hun naam.

Overigens zijn er ook speciale vlaggen voor de troonswisseling in de maak door de Dokumer Vlaggen Centrale, die al sinds 1936 vlaggen voor het koningshuis produceert. Op de vlag zijn de contouren van de gezichten van Beatrix en Willem-Alexander in het oranje te zien met de datum waarop de prins de koningin opvolgt: 30 april. De Nederlandse vlag vormt de achtergrond.

Als Beatrix op 30 april aftreedt, is zij precies 33 jaar koningin geweest.

De kinderen van Margriet en Pieter van Vollenhoven en de kinderen van prins Constantijn en prinses Laurentien zijn na 30 april geen lid meer van het Koninklijk Huis. Dat betekent dat zij niet langer in aanmerking komen voor troonsopvolging en niet meer onder directe ministeriële verantwoordelijkheid vallen.

Dit is een ingekorte versie van het artikel van Gijsbert van Es vandaag in NRC. Lees meer in de speciale NRC-bijlage over Beatrix.