Afrikaanse reggae uit het boekje

Sierra Leone’s Refugee All Stars. Gehoord: zondag 27 februari, Melkweg Amsterdam.

Zanger Ruben Koroma leek pas na twee nummers door te hebben dat er een percussionist naast hem op het podium was verschenen. De man viel halverwege het concert in voor een afwezig bandlid. Hij leek een vreemde voor de band en kende ogenschijnlijk het repertoire niet, maar redde zich door minutenlang nauwelijks hoorbaar hetzelfde patroon te trommelen. Erg lastig was het dan ook niet wat Sierra Leone’s Refugee All Stars liet horen: reggae en soukous uit het boekje. Effectief was het wel, de Melkweg liet zich graag meevoeren door de repetitieve gitaarloopjes van gitarist Francis Langba.

De band is gevormd in vluchtelingenkampen in Sierra Leone. In 2006 maakten de leden, gevlucht voor de burgeroorlog, naam met hun verhaal en muziek. De producent van hun inmiddels derde album is Victor Axelrod, die eerder werkte met Amy Winehouse, Sharon Jones en Antibalas.

Naast de West-Afrikaanse reggae is er op Radio Salone vintage soul en afrobeat te horen. Live bleef daar zondag weinig van over: de band ging niet voor het avontuur, maar voor het plezier. De geëngageerde teksten over honger en oorlog, zoals in het sterke nummer Big Fat Dog, waren verpakt in veel vrolijkheid.

Bassist Idrissa Bangura besloot zelfs de helft van het concert te volbrengen met de basgitaar op zijn hoofd, Koroma maakte aanstekelijke danspasjes en Langba schreeuwde dierengeluiden door de microfoon. De percussionist bleef braaf de conga’s bespelen –volkomen onhoorbaar.

    • Leendert van der Valk