Toespraak koningin Beatrix trekt miljoenen kijkers

Ruim zeven miljoen mensen hebben gisteravond naar de toespraak van koningin Beatrix gekeken waarin ze haar vertrek aankondigde als staatshoofd. Ook de speciale programma’s die de NOS en RTL maakten over de troonsafstand werden goed bekeken. Dat blijkt uit de kijkcijfers van de Stichting KijkOnderzoek, die vanmorgen bekend zijn gemaakt.

Ruim zeven miljoen mensen hebben gisteravond naar de toespraak van koningin Beatrix gekeken waarin ze haar vertrek aankondigde als staatshoofd. Ook de speciale uitzendingen die de NOS en RTL maakten over de troonsafstand werden goed bekeken. Dat blijkt uit de kijkcijfers van de Stichting KijkOnderzoek, die vanmorgen bekend zijn gemaakt.

Op het moment van de toespraak schakelden ruim 1,6 miljoen mensen naar RTL4 voor het extra lange bulletin van RTL Nieuws. Volgens de Stichting Kijkonderzoek (SKO) trokken de publieke zenders Nederland 1, 2 en 3 tussen 19.00 uur en 19.07 uur in totaal 5,6 miljoen kijkers. En dan waren er ook nog 400.000 mensen die het volgden via Hart van Nederland op SBS6.

Maar de precieze totaalcijfers is de Stichting Kijkonderzoek nog aan het berekenen, zegt een woordvoerder tegen Novum:

“We zijn de cijfers nog naast elkaar aan het zetten.”

NOS Journaal best bekeken programma

Het best bekeken programma gisteravond was met 2,3 miljoen kijkers het NOS Journaal van acht uur, gevolgd door de nieuwsprogramma’s van RTL en NOS. Die zenders schakelden vanaf de aankondiging van de speech door de Rijksvoorlichtingsdienst eind middag, over naar een speciale programmering met achtergronden en analyses rond de troonsafstand.

Ook de programma’s De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman, die volledig in het teken stonden van de troonsopvolging, trokken veel kijkers: er keken 1,3 miljoen mensen naar beide talkshows. Tot een uur elf bleven 1,6 miljoen mensen naar Nederland 1 en naar het extra programma van RTL4 kijken, dat tot 21.30 uur duurde.

Terugkijken

Kijk hier de toespraak van koningin Beatrix terug van gisteravond:

In de uitzending van De Wereld Draait Door zat ook NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch aan tafel als gast:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

In de uitzending van Pauw en Witteman kondigde de hoofdredacteur van De Telegraaf, Sjuul Paradijs, al de voorpagina van de krant aan deze morgen:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Lees hier hoe de buitenlandse media berichten over de troonsafstand en bekijk hier speciale bijlage die NRC Handelsblad maakte over koningin Beatrix.

    • Anouk Eigenraam