Aapje in de ruimte gebracht en levend teruggekeerd, zegt Iran

Het Iraanse aapje. Foto Reuters

Iran zegt dat het een aapje in de ruimte heeft gebracht – én levend op aarde heeft teruggebracht. Veel landen maken zich zorgen over Iraanse lanceringen, omdat op dergelijke draagraketten ook kernkoppen zouden kunnen worden bevestigd. Met name Israël en de Verenigde Staten denken dat Iran er een geheim nucleair wapenprogramma op nahoudt. Iran ontkent dat.

Het was gisteren niet de eerste keer dat Iran aankondigde levende wezens in een baan om de aarde te hebben gebracht. In 2010 maakte het bekend een muis, een schildpad en een paar wormen te hebben gelanceerd, en eveneens teruggebracht.

Er is alleen geen onafhankelijke bevestiging van de berichten. In 2008 sjoemelde Iran met de foto van een raketlancering. Op de foto was de lancering van vier raketten te zien, terwijl later bleek dat maar drie inderdaad de lucht waren ingegaan. Later dat jaar liep de lancering van een zelfgebouwde draagraket met een testsatelliet volgens Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen op een „dramatische mislukking” uit. Die lancering was ook door Teheran als een succes gepresenteerd.

Noch de Amerikaanse resusaap Albert I noch de Sovjet-hond Laika overleefden in de jaren zestig hun bezoek aan de ruimte. De Franse makaak Martine was in 1967 de eerste die haar verblijf buiten de atmosfeer overleefde.

Een Amerikaanse regeringswoordvoerder zei de reis van de Iraanse aap niet te kunnen bevestigen, maar hoe dan ook bezorgd te zijn over de berichten omdat „elk ruimtevoertuig dat in staat is een object in een baan te brengen rechtstreeks van belang is voor de ontwikkeling van ballistische raketten voor de lange afstand” .

Maar een Amerikaanse gepensioneerde hoogleraar ruimtepolitiek, John Logsden, bagatelliseerde de zaak. „Een aapje op een ruimtevlucht is niet iets waar je erg opgewonden over moet worden”, zei hij tegen het persbureau AP. „Ze [Iran] waren al in staat om wapenkoppen te lanceren in hun regio.”

Eerder deze maand zei de directeur van het Iraanse ruimteprogramma , Hamid Fazeli, dat Iran binnen vijf jaar zijn eerste bemande ruimtevlucht wil lanceren.