Zo ben je prins, zo ben je het niet

FILE- In this March 23, 2010, file picture Spain's King Juan Carlos's son-in-law Inaki Urdangarin delivers a keynote speech during the CTIA wireless show, Tuesday, in Las Vegas. Urdangarin will stop taking part in official ceremonies because of business dealings deemed not to be exemplary. Urdangarin is reportedly being investigated for corruption over public contracts awarded from 2004 to 2006 to a foundation he then headed, and Urdangarin issued a statement Saturday saying he regrets the "damage" the case is doing to the royal family, but admitted no wrongdoing. (AP Photo/Isaac Brekken, File)
FILE- In this March 23, 2010, file picture Spain's King Juan Carlos's son-in-law Inaki Urdangarin delivers a keynote speech during the CTIA wireless show, Tuesday, in Las Vegas. Urdangarin will stop taking part in official ceremonies because of business dealings deemed not to be exemplary. Urdangarin is reportedly being investigated for corruption over public contracts awarded from 2004 to 2006 to a foundation he then headed, and Urdangarin issued a statement Saturday saying he regrets the "damage" the case is doing to the royal family, but admitted no wrongdoing. (AP Photo/Isaac Brekken, File) AP

Hij was al niet meer welkom op officiële aangelegenheden. Maar nu is Iñaki Urdangarin ook digitaal uit de nabijheid van zijn koninklijke schoonfamilie verwijderd. Op de website www.casareal.es is het profiel van de echtgenoot van de jongste dochter van de Spaanse koning Juan Carlos sinds zaterdag niet meer te vinden. De verwijdering is puur symbolisch. De omstreden Hertog-Gemaal van Palma blijft vooralsnog gewoon lid van het Koninklijk Huis.

Het lijkt niettemin een omineus voorteken voor Urdangarin, een voormalig tophandballer, die in 1997 trouwde met prinses Cristina. Hij kwam eind 2011 in opspraak omdat hij miljoenen aan overheidsgeld zou hebben verduisterd. Na het uitbreken van dit schandaal werd hij door Juan Carlos en kroonprins Felipe op afstand geplaatst. Ze bekritiseerden Urdangarin verkapt in toespraken. Hij werd geweerd van officiële én familie-evenementen.

Maar de laatste maanden kwam Urdangarín weer een beetje in de gratie, zo mocht hij aanschuiven bij het kerstdiner en kwam hij op ziekenbezoek.

Deze verzoening wordt nu weer afgekapt. Reden lijkt dat Urdangarins voormalige zakenpartner Diego Torres de afgelopen weken belastend materiaal is beginnen te lekken. Hij beschikt over tweehonderd e-mails die hij compromitterend noemt voor „het hele koninklijke huis”.

Torres zou met zijn chantage juridische bescherming willen afdwingen. Hij zegt ook Corinna zu Sayn Wittgenstein in het schandaal te kunnen betrekken. Deze 46-jarige Duitse wordt in de pers als ‘speciale vriendin’ (lees: minnares) van de koning aangeduid.

De schandalen leidden tot grote nationale verontwaardiging. De koning maakte vlot excuses en lanceerde een campagne om te onderstrepen dat hij hard werkt voor zijn land. Dat hielp iets, maar hij stelde opnieuw teleur toen hij begin deze maand voor zijn 75ste verjaardag een zeldzaam tv-interview gaf, en niks zei over Urdangarin of zijn minnares.

Correspondent Spanje