Zeker 233 doden bij brand nachtclub Brazilië

Een brand in een nachtclub in het zuiden van Brazilië heeft aan ten minste 233 mensen het leven gekost. Er worden nog zeker 117 gewonden in ziekenhuizen behandeld. De brand ontstond zaterdagnacht in nachtclub Kiss in de stad Santa Maria da Boca do Monte, nabij Porto Alegre.

De brand werd waarschijnlijk veroorzaakt door vuurwerk dat tijdens een optreden door bandleden zou zijn afgestoken. Volgens een beveiliger waren er tussen de duizend en tweeduizend mensen in de discotheek, vooral studenten van de plaatselijke universiteit. Veel mensen raakten in paniek en vertrapten elkaar toen ze aan het vuur en de rook probeerden te ontsnappen.

Volgens ooggetuigen was er in de nachtclub slechts één deur die als nooduitgang fungeerde. De brandweer maakte een gat in een muur om meer mensen een uitweg te bieden.

Het gaat om de ergste brand in Brazilië sinds 1961. De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft een top in Chili afgezegd en is naar Santa Maria, in het zuiden van het land, gereisd. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft zijn „innige deelneming” betuigd aan de slachtoffers. Reuters