Wesley een held? Dan moet hij met zijn hart spelen

In de beladen stadsderby tegen Besiktas maakte Wesley Sneijder gisteravond zijn debuut voor Galatasaray. „Hij geeft ons kracht.”

Als Galatasaray speelt, zal de metropool het weten. Tegen het vallen van de avond wordt geel met rood de meest gedragen kleur in Istanbul. Groepjes worden groepen, totdat metro’s uitpuilen met supporters, het clublied het enig gesproken woord is en er voor andere reizigers geen plaats meer is. Dat is het Galatasaray waarmee Wesley Sneijder kennismaakt, koud een week na zijn transfer van Internazionale. Op Twitter hebben de supporters hem voor de wedstrijd gisteravond tegen Besiktas al gewaarschuwd: „Je moet met je hart spelen, voor je hier een legende wordt.”

De stadsderby komt wat vroeg voor de Utrechter om dat te bewijzen. Een belangrijke wedstrijd voor de trouwe fanschare, dat wel. Galatasaray leidt de competitie maar Besiktas hijgt met twee punten verschil in de nek. De Galatasaray-fans krijgen op eigen kracht bijna de gloednieuwe Türk Telekom Arena met 52.000 zitplaatsen vol. Zo spelen de drie grote clubs Fenerbahçe, Besiktas en Galatasaray al jaren. Op last van de politie mogen alleen supporters van de thuisclub aanwezig zijn in het stadion. Om vechtpartijen te voorkomen.

Sneijder is de „kers op de taart”, die de directeur van de club zijn fans beloofd heeft. Voor 7,5 miljoen euro kreeg de eliteclub van Istanbul een van de beste spelers ter wereld – van twee jaar geleden. Dat waren Sneijders eigen woorden, toen hij maandag aankwam in de stad. „Ik hoor zelf ook niet meer tot de top vijf. Twee jaar geleden nog wel”, zei hij.

Turkse clubs als Galatasaray zijn de laatste stop geworden voor hele goede voetballers, die net over de top van hun kunnen heen zijn en nog even hun pensioen willen veiligstellen, zegt Ahmet Cakir, oud- speler van Galatasaray en nu commentator bij de sportkrant Fanatik. „Turkije is de halte voor ze naar Qatar gaan. Sneijder is de jongste onder de grote namen die naar hier komt. Maar hoeveel de club er aan heeft, moet nog maar blijken. Hij komt halverwege het seizoen.”

De marketeers hebben er wat aan. Het shirt met nummer 14 is tien lira (4,20 euro) duurder dan de andere shirts maar deze avond het meest verkochte product in de Galatasaray-winkels. Nog even, want nog voor Sneijder een bal heeft getrapt zoemt het van onbevestigde geruchten over de aankoop van een andere grootheid, de Ivoriaan Didier Drogba. Sneijder kijkt de eerste 58 minuten vanuit de dug-out toe. Zijn nieuwe team domineert voor rust Besiktas, dat belangrijke spelers als Hugo Pereira de Almeida door blessures moet ontberen. In de eerste helft stelt Galatasaray zijn positie bovenaan veilig met twee goals, van Emre Colak en de Spaanse international Albert Reira.

Tegen de tijd dat Sneijder het veld opkomt is de sfeer omgeslagen. Besiktas heeft in de eerste minuut van de tweede helft een tegengoal gemaakt, via de Tsjechische verdediger Thomas Sivok. Er wordt harder gespeeld, en er worden kaarten uitgedeeld. Sneijder kijkt vanaf afstand toe hoe zijn medespeler Felipe Melo zijn tegenstander in het gezicht spuugt en met rood van het veld wordt gestuurd. Sneijder loopt veel vrij op links en probeert het spel te verdelen. Maar zijn team heeft zich dan al overgegeven aan het ‘boze hart’, zoals de supporters zeggen. Er wordt gepingpongd, geen van beide teams krijgt vat op de bal. De stand blijft 2-1 voor de thuisploeg.

„Sneijder kon zijn ware kunnen nog niet tonen vanavond”, zegt assistent-trainer Hasan Sas later op de persconferentie. „Iedereen blij is met zijn komst. Hij geeft ons kracht.” Sneijder zelf krijgt de pers niet te zien. De legende moet nog even rijpen.