Vuurzee discotheek Brazilië: 234 doden

Brazilië rouwt om de dood van zeker 234 jongeren in een discotheek. „Bureaucratie en corruptie veroorzaken rampen als deze.”

Een donkere ruimte, bezaaid met levenloze lichamen op de vloer. Daaromheen staan mensen in glimmende jurkjes en strakke shirts. Ze hebben mondkapjes op en ze proberen slachtoffers te reanimeren.

Het is een van de gruwelijke beelden die gisteren circuleerden in de Braziliaanse media. In de nacht van zaterdag op zondag woedde een verwoestende brand in de nachtclub Kiss in Santa Maria, een universiteitsstad in het zuiden van het land. Tot dusver zijn er 234 doden geteld, maar dat aantal kan nog stijgen. In ziekenhuizen liggen meer dan honderd gewonden. De meeste slachtoffers, overwegend studenten, waren tussen de 16 en de 20 jaar oud.

Volgens de brandweer zijn verreweg de meeste slachtoffers gestorven door verstikking in de giftige rook. De anderen zijn onder de voet gelopen of verdrukt. De enige nooduitgang zou op slot hebben gezeten.

„Het was chaos, iedereen rende een andere kant op. Het plafond brandde en binnen drie minuten was het een oven binnen. Mensen stierven in de toiletten, omdat ze dachten dat daar een nooduitgang was”, beschrijft een overlevende in de krant Folha de São Paulo. „Ik probeerde mensen naar buiten te trekken. Ik heb zelfs een meisje aan haar haren naar buiten gesleept.”

De brand ontstond iets na tweeën toen een van de optredende bandleden een brandende toorts omhoog hield. De vuurwerkshow hoorde bij het optreden. Volgens getuigen vatte het met isolatieplaten bedekte plafond vlam. In korte tijd stond de discotheek in lichterlaaie. Brandblussers zouden niet hebben gewerkt.

Kiss is populair onder studenten uit Santa Maria en is met een capaciteit van tweeduizend bezoekers een van de grootste clubs van de stad. Op het moment van de brand zouden volgens sommige berichten ongeveer 900 mensen binnen zijn geweest, andere bronnen noemen hogere en lager aantallen. Het feest was georganiseerd door studenten van de universiteit van Santa Maria.

Ooggetuigen verklaren dat er paniek uitbrak omdat er geen uitweg was. De brandweer moest een gat in de muur slaan om mensen uit het gebouw te krijgen. De toegangsdeur werd geblokkeerd door de lichamen van omgekomen jongeren. Portiers wilden mensen eerst niet naar buiten laten voordat ze hadden betaald: het is in Braziliaanse clubs gebruikelijk om de rekening voor consumpties pas bij vertrek te voldoen.

Niet alleen daarover heerst nu verontwaardiging. Volgens officiële verklaringen was de vergunning van de nachtclub al een jaar verlopen, en waren de veiligheidsmaatregelen niet in orde. In Brazilië is nu de discussie opgelaaid over de verantwoordelijkheid voor de ramp. In 2014 is het WK voetbal in Brazilië en in 2016 organiseert het land de Olympische Spelen. Steeds meer mensen vragen zich af of Brazilië daar wel op is toegerust.

„Bureaucratie en corruptie veroorzaken tragedies als deze”, schreef een columnist zondag in Folha de São Paulo. Volgens hem beschikken ook de meeste overheidsgebouwen niet over geldige brandveiligheidvergunning. „De regels voor het verkrijgen van vergunningen zijn zo absurd en Kafkaësk, we weten allemaal wat de consequenties daarvan zijn: corruptie en een gebrek aan adequaat toezicht.”

President Dilma Rousseff, aanwezig op een Europees Latijns-Amerikaase top in Chili, vloog gisteren in allerijl naar Santa Maria. Eerder op de avond gaf ze emotioneel commentaar op televisie en kapte ze huilend een interview af. „Ik wil tegen de mensen van dit land en de mensen uit Santa Maria zeggen dat we samen zijn op dit moment van diepe droefenis.”