Vriendelijk opgeruimd

CD pop

Janne Schra: Janne Schra ***

Janne Schra kan veel kanten op. Haar stem is afgerond en vol, en bewandelt soepel de zijpaden. Schra hoeft geen kracht te zetten. Ook muzikaal lijkt het haar aan te komen waaien. De nummers op deze solo-cd – na die met haar groep Room Eleven en het erop volgende Schradinova – hebben steevast een luchtige toon en stijl, zoals ze ook letterlijk zingt: ‘Let a little air in’, in ‘Light Up’. Vriendelijk en opgeruimd moest het zijn. Alleen in ‘Place To Run From’ klinkt een zekere beslistheid, onderstreept door kordate gitaarakkoorden. Verder is het getokkel, vederlichte vioolstreken, gedempte drums en lichtzinnige koorzang waarmee Schra zich omringt.

Zo doet ze dat ook live, zoals op Noorderslag, waar Schra en band opvallend zweverig klonken. Dat haar nieuwe cd ook zweverig is, is te veel van het goede. Een liedje als ‘After Effects’ is soepel maar leunt op een al te behaagzieke wals. Bij Schra’s stem zou je op meer tegenwicht hopen. Of minder. In een van de nummers, waar de opgewekte violen en piano’s even zwijgen, klinkt ze mooi desolaat. Het liedje heet ‘Downhill’, en zij zingt toepasselijk: ‘I’m a traffic light on a road without traffic.’

Janne Schra treedt op vanaf 14/2. Zie janneschra.com