Vlaams Belang heeft spijt van verleden

De nieuwe leider van Vlaams Belang, Gerolf Annemans, heeft spijt van de fouten die zijn partij in het verleden heeft gemaakt. Als de indruk is gewekt dat de migratiestandpunten van de partij „tegen mensen” waren gericht, zegt hij vandaag in De Standaard, dan was dat verkeerd. „Wij voeren een politieke strijd, geen strijd tegen mensen.”

Het is de eerste publiekelijke verontschuldiging namens de partij, die onder de naam Vlaams Blok in 2004 werd verboden. Annemans, die eind vorig jaar voorzitter werd, wil dat zijn partij een beter imago krijgt – hij wil af van het etiket ‘extreem-rechts’. Van alle Vlaamse politieke partijen lijdt Vlaams Belang het meest onder het succes van de Vlaams-nationalistische N-VA van Bart De Wever. Vooral bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig najaar bleek hoe hard Vlaams Belang erdoor wordt geraakt: de partij verloor tweederde van de kiezers en De Wever werd burgemeester van de stad.

Annemans wil dat zijn partij weer in de eerste plaats als een Vlaams-nationalistische partij wordt gezien en niet als een anti-vreemdelingenpartij. Nu Bart De Wever vooral uit is op een confederaal model voor België – waarin Vlaanderen en Wallonië alleen nog samen doen wat dringend nodig zou zijn om samen te doen, zoals defensie – zou het voor Vlaams Belang electoraal gunstig kunnen zijn om de separatistische standpunten van de partij te benadrukken. Annemans zegt in De Standaard ook dat zijn partij linkser en socialer is dan de N-VA. En hij is tegen te veel macht voor Europa en verzet zich tegen het idee van de N-VA dat België door een sterk Europa op den duur overbodig wordt.