Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Verdachten kunstroof in Roemenië vervolgd - twee aanhoudingen

BOEKAREST - Een delegatie van de Rotterdamse politie kwam aan bij het ministerie voor onderzoek naar de schilderijen die vorig jaar zijn gestolen in de Kunsthal in Rotterdam. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN
BOEKAREST - Een delegatie van de Rotterdamse politie kwam aan bij het ministerie voor onderzoek naar de schilderijen die vorig jaar zijn gestolen in de Kunsthal in Rotterdam. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN De gevel van het kantoor van de Roemeense nationale politie dat gevestigd is in het ministerie van Binnenlandse Zaken. De verdachten die onlangs gearresteerd zijn voor de roof in de Kunsthal worden vervolgd in Roemenië. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De drie Roemenen die vastzitten voor betrokkenheid bij de schilderijenroof uit de Kunsthal in Rotterdam worden vooralsnog in Roemenië vervolgd. Dat laat de Rotterdamse politie vandaag weten, zo meldt Novum. Ook zijn nog twee mensen meegenomen voor verhoor door de Roemeense politie.

De twee rechercheurs en de officier van justitie die naar het land waren gereisd voor overleg met de Roemeense autoriteiten, zijn weer terug in Nederland. Volgens de politie is in Boekarest ‘nuttige informatie’ uitgewisseld waar het onderzoeksteam in Nederland mee aan de slag gaat. De beide landen blijven tijdens het onderzoek nauw samenwerken.

De Roemeense politie heeft in de zoektocht naar de schilderijen die uit de Rotterdamse Kunsthal zijn gestolen nieuwe huiszoekingen gedaan, meldt de NOS. De modeontwerper Catalin Botezatu en zijn assistent Petre Condrat zijn meegenomen voor verhoor door de Roemeense justitie. Een politiewoordvoerder kan nog niet zeggen of zij ook officieel verdachte in de zaak zijn.

Verdachten bezochten Kunsthal

De drie verdachten, die een paar dagen geleden zijn opgepakt bij een poging schilderijen te verkopen, zitten nog vast. Ze worden in Roemenië verhoord. Twee van de verdachten hebben het museum voor de roof bezocht, blijkt uit camerabeelden. In Roemeense media werd een paar dagen geleden gemeld dat twee schilderijen in de Roemeense stad Iasi zouden zijn gevonden.

Bij de roof op 16 oktober werden werken van Claude Monet, Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Gauguin, Meyer de Haan en Lucian Freud meegenomen. De waarde van de buit ligt waarschijnlijk tussen de 15 en 20 miljoen euro. Er zijn geen schilderijen teruggevonden.