Uitgelicht

Film

Les avonturiers (Robert Enrico, 1967, F/I). Lino Ventura en Alain Delon als een tweetal avonturiers dat is wijsgemaakt dat er in zee voor de kust van Congo een vliegtuig vol kostbaarheden voor het grijpen ligt. Met Joanna Shimkus als Laetitia, Serge Reggiani als piloot en Hans Meyer als huurling. Arte, 20.15-22.05u.

The Sorcerer’s Apprentice (Jon Turteltaub, 2010, VS). Zwaar op de Pottermagie leunende film vol wapperende capes, fabeldieren en bulderende toverduels. En een korte scène met dansende emmers en dweilen, als hommage aan de klassieke bezemdans met Mickey Mouse, die illustreert dat je met bovennatuurlijke krachten niet lichtzinnig moet omspringen. Dat is dan ook de les die de jonge New Yorker Dave moet leren als hij door tovenaar Balthazar Blake (Nicolas Cage) is uitgeroepen tot opvolger van oermagiër Merlijn. Ook met Alfred Molina, Monica Bellucci. SBS6, 20.30-22.45u.

Ai no korîda / L’empire des sens (Nagisa Oshimi, 1976, J/F). Beroemdste film van de eerder deze maand overleden regisseur. Het op een ware gebeurtenis gebaseerde verhaal speelt zich af in 1936, een tijd van militant nationalisme. Hoteleigenaar Kichizo en ex-geisha Sada doen niet mee aan die gekte en creëren een eigen wereld, waarin seks en het lichaam het belangrijkst zijn. Hun belangstelling voor seksuele riten neemt obsessieve vormen aan en leidt tot wurgseks en castratie. De expliciete seksscènes grijpen terug op oude Japanse prenten. (Zie ook onder ‘Informatief’) Arte, 23.00-00.35u.

Informatief

Les Kouriles, entre deux mondes. Portret van het leven op de zuidelijke Koerilen, een voormalige tot Japan behorende eilandengroep die na WO II aan Rusland werd toegewezen. Op Iturup, het belangrijkste eiland, begint de zalmvangst na jaren van crisis weer op gang te komen.Arte, 18.15-19.10u.

Il était une fois... L’empire des sens. Franse documentaire over de aansluitend vertoonde speelfilm uit 1976. Met voormalig maoïst en oud-directeur van Libération Serge July wordt teruggekeken op de destijds onder meer als revolutionair omschreven en in Cannes bejubelde film. Arte, 22.05-23.00u.

Sport

Voetbal: Africa Cup. Verslag van de wedstrijd Niger - Ghana in het Nelson Mandela Bay Stadium in Port Elizabeth.Eurosport, 17.45-20.00u.

Radio

Componist van de week: Simeon ten Holt. Gerard Bouwhuis, Gene Carl Cees van Zeeland en Arielle Vernede spelen een versie van Canto Ostinato voor vier piano’s. Daarna speelt Kees Wieringa Proeven van Stijlkunst deel 1, 3, 5 en 7 van Ten Holts leermeester Jacob van Domselaer.Radio 4, 19.30-20.02u.