Toezichthouders: WhatsApp schendt op grote schaal privacy

Foto ANP / Lex van Lieshout

WhatsApp schendt op grote schaal de privacy van zijn honderden miljoenen gebruikers. Dat stellen de Nederlandse en Canadese privacytoezichthouders in een gezamenlijk onderzoek dat vanmiddag werd gepresenteerd.

De app waarmee smartphone-gebruikers gratis berichten kunnen sturen “plundert” het adresboek van iedereen die de dienst gebruikt. Bovendien waren tot voor kort de berichten “heel eenvoudig” te onderscheppen en stelde de versleuteling van verzonden teksten weinig voor, schrijven de privacytoezichthouders.

Aantal bezwaren in nieuwe versie verholpen

Het Amerikaanse WhatsApp werkte mee aan het onderzoek. Twee van de drie bezwaren zijn in een nieuwe versie verholpen. Gebruikers die echter geen nieuwe versie hebben geïnstalleerd zijn nog steeds kwetsbaar.

Alle gebruikers blijven vooralsnog verplicht WhatsApp toegang te geven tot hun volledige elektronische adresboek. Hierin staan ook telefoonnummers van contacten die de app niet gebruiken. Dit is in strijd met Canadees en Nederlands (en Europese) privacyrecht. Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), zegt tegenover NRC:

“Gebruikers moeten vrijelijk kunnen beslissen welke contactgegevens zij willen delen.”

Alleen iPhone-bellers die het nieuwe besturingssysteem iOS6 gebruiken, kunnen dat. Kohnstamm:

“Het is te gek voor woorden dat een bedrijf dat zo’n prachtig product levert op drie punten ver onder de maat presteert.”

Eerste keer samen privacyonderzoek

Het is de eerste keer dat een Europese en Noord-Amerikaanse toezichthouder samen privacyonderzoek doen naar een bedrijf in de VS. Het CBP en de Canadese Office of the Privacy Commissioner (OPC) noemen het „een mijlpaal binnen de mondiale privacybescherming”.

WhatsApp is zeer populair. Op Oudejaarsdag boekte de dienst een nieuw record: het verwerkte 18 miljard berichten op één dag. Het vorige record van augustus was 10 miljard berichten. Door WhatsApp en andere gratis berichtendiensten voor smartphones zijn telecombedrijven veel inkomsten (uit sms-en) kwijtgeraakt. Die zullen blij zijn met de kritiek van de toezichthouders. ‘Ga weer sms-en, da’s tenminste veilig!’. “Dat kunnen ze zeggen”, reageert Kohnstamm. “Maar Whatsapp zal benadrukken dat zij gratis zijn.”