Titel op natuurijs is meer waard dan titel op kunstijs

In Nederland heeft de dooi inmiddels ingezet, maar in Oostenrijk wordt zaterdag de alternatieve Elfstedentocht verreden. In milde winters de belangrijkste natuurijswedstrijd, nu opeens het toetje na het NK op het Veluwemeer afgelopen vrijdag. Schaatser Jan Maarten Heideman (39) is een van de meest ervaren rijders van het peloton.

1Op het NK werd je tiende. Wat verwacht je zaterdag?

„Een NK van 100 kilometer is wel iets anders dan de Weissensee van 200 kilometer. Ik heb mezelf geen doel gesteld, maar mijn vorm is goed. Ploeggenoot Jens Zwitser won vorig jaar en heeft ook nu goede kans, net als Bob de Vries en Christijn Groeneveld, die vorige week het NK op natuurijs won. Ik hoop dat ik voorin kan blijven rijden en kan meedoen om de zege. Je moet ook een beetje geluk hebben op natuurijs. Als je in de verkeerde groep zit, is het lastig om terug te komen.”

2Heb je in Nederland, behalve van het NK, nog van het natuurijs genoten dit jaar?

„Vóór het NK heb ik al op het Veluwemeer geschaatst met mijn familie. Dat is het mooie, je bent in de natuur en gaat met z’n allen schaatsen, kinderen mee, opa en oma erbij. Ik werk in de schaatswinkel in Wezep met andere schaatsers, dus met natuurijs breekt de schaatskoorts hier snel uit.”

3Wat is mooier, een overwinning op kunstijs of natuurijs?

„Een titel op natuurijs is meer waard dan een titel op kunstijs. Van de kant van media en publiek is er meer aandacht, daardoor telt de zege zwaarder. Dat geldt natuurlijk helemaal voor de Elfstedentocht. Samen met Ruud Borst ben ik nu de enige in het peloton die in 1997 de laatste Elfstedentocht heeft geschaatst. Ik was 23 en reed nog niet bij een goede ploeg. Ik belandde in de derde groep, te ver van de kop, en eindigde als 36ste. Mooie training voor volgend jaar, dacht ik toen. Maar er is sindsdien geen Elfstedentocht meer geweest.”