Strijkkwartet treedt op als kamerplanten

Rosa Arnold had met het Ragazze Kwartet de première van Het StrijkPlankenKwartet.

„Het ging heel goed, maar ik ben wel kapot.” Violiste Rosa Arnold heeft met haar Ragazze strijkkwartet (Arnold, Jeanita Vriens, Annemijn Bergkotte en Claire Bleumer) in het Concertgebouw net de première gespeeld van Het StrijkPlankenKwartet. In de zaal zaten kinderen vanaf zes jaar. „Bij jeugdmuziekvoorstellingen zijn alle hersenhelften tegelijk aan het kraken. Je moet uit je hoofd spelen, zit vaak niet bij elkaar in de buurt, er zijn teksten en ook nog eens kostuums. Het is heel anders dan spelen voor volwassenen waarbij het puur om de muziek gaat.

„Kinderen hebben meer context nodig. Oorkaan Producties koppelde ons daarom aan regisseur Gienke Deuten. Zij kwam met het idee van een ‘kamerplantenorkest’. We spelen nu vier kamerplanten die eerst nog fris in de vensterbank staan, maar zich gaan vervelen en naar buiten breken. Arjen de Leeuw maakte er waanzinnige kostuums bij.

„We vragen de kinderen ook om zelf te fantaseren op de muziek. Ze mogen hun gedachten tekenen op een vel papier en dat als vliegtuigje naar het podium gooien. Ik was bang dat het zou uitmonden in chaos. Maar de kinderen zaten heel driftig te tekenen.

„Voor het repertoire zijn we vooral uitgegaan van kleur. Als de kamerplanten in de vensterbank staan, spelen we klassieke, bijna tuttige fragmenten van Haydn en Mozart. En als we na het avontuur uitgeput in onze potten hangen, klinkt het sferische Eerste Strijkkwartet van Schulhoff.

„Omdat de spanningsboog van kinderen kort is, doen we steeds één deel uit de kwartetten. Sommige fragmenten spelen we in onze rol als plant een beetje verveeld of agressief. Maar verder passen we ons muzikaal niet aan. Het moet een goed gemusiceerd concert blijven.”

Het StrijkPlankenKwartet, Oorkaan Producties, tournee tot en met 14 april. Inl: oorkaan.nl