SNS zoekt naar private investeerders - ‘verklaring neemt zorgen niet weg’

Het hoofdkantoor van SNS Reaal in Utrecht. De bank is volgens de minister 'too big to fail'.
Het hoofdkantoor van SNS Reaal in Utrecht. De bank is volgens de minister 'too big to fail'. Foto ANP / Jeroen Jumelet

SNS Reaal wil private investeerders aantrekken en voorziet daarvoor een ‘omvangrijke emissie’ van aandelen. Dat meldt de bank in een update over de huidige situatie.

SNS weet nog niet of het gaat lukken om tot een akkoord te komen met de investeerders. De bank heeft financiële problemen door verliezen bij SNS Property Finance, de tak die vastgoed financiert. De bank stelt meerdere scenario’s te onderzoeken om de financiële positie te verbeteren. Het scenario waarbij private investeerders worden aangetrokken, heeft daarbij de voorkeur van SNS. De bank stelt echter dat ‘op dit moment het nog niet duidelijk is of dit scenario kan worden gerealiseerd’.

‘Laatste alarm om reddingsboten in te gaan’

Economieredacteur Menno Tamminga leest de verklaring van SNS als een “laatste alarm om de reddingsboten in te gaan”:

“Ik zie hier de hand van toezichthouder AFM in. Die wil dat de belegger goed wordt geïnformeerd en SNS is op zijn zachtst gezegd niet altijd even duidelijk geweest de afgelopen tijd. Dus nu is er dan een formele verklaring, maar die stelt niet echt gerust. Het leest als een laatste alarm om de reddingsboten in te gaan. Ze stellen dat het nog niet duidelijk is of het door hun gewenste scenario kan worden gerealiseerd. Dat is geen goed teken. Ook spreken ze van ‘oplopende toekomstige verliezen bij Property Finance’ en laten dus doorschemeren dat er nog veel toekomstige verliezen bij de vastgoedtak te verwachten vallen. Deze verklaring neemt de zorgen dus zeker niet weg. Zelfs verre van.”

Op de beurs zakte het aandeel van de bankverzekeraar vorige week door het aanhoudende slechte nieuws tot onder de 0,70 euro. Begin vorig jaar schommelde het aandeel nog rond de twee euro. Na het bericht van SNS vanochtend schoot het aandeel even omhoog, maar later zakte de koers weer naar het niveau van opening beurs.

Een ‘systeembank’, die laat Den Haag niet zomaar vallen

SNS Reaal is in de problemen geraakt door de aanhoudende verliezen bij vastgoeddochter SNS Property Finance. De bank is in overleg met het ministerie van Financiën over een reddingsplan dat op korte termijn verwacht wordt. Minister Dijsselbloem heeft al gezegd dat hij een faillissement van SNS koste wat kost wil voorkomen. De bank is volgens hem too big to fail.

SNS is een zogeheten systeembank die bij een val andere banken mee kan sleuren, of in elk geval in grote problemen kan brengen. Mede omdat banken elkaar onderling vaak ook veel geld hebben uitgeleend. En omdat het vertrouwen in het financiële systeem er ernstig door ondermijnd kan worden.