Snelste in Salt Lake – met dank aan zijn tweelingbroer

Gerard van Velde zag vijf jaar geleden als enige schaatscoach het talent van inlineskaters Michel en Ronald Mulder. „De sleutel voor ons succes.”

Tot drie keer toe springt Ronald Mulder hoog op, met beide armen in de lucht. „Yes”, zijn tweelingbroer Michel is wereldkampioen sprint! Daar komt hij aanrijden. „Mies!” Over de kussens in de bocht heen vallen ze in elkaars armen. „Ik had Ronald al zien staan in de bocht”, zei de tien minuten oudere van de twee na afloop. „Tijdens de race dacht ik al ‘ik wil ook heel graag winnen voor jou’. En na de finish direct naar hem toe.”

Dan snel door naar zijn vader, die bij start en finish staat. Met Desley Hill, jarenlang coach van de broers bij het skeeleren. Daar komt coach Gerard van Velde hard aanschaatsen, die in tegenstelling tot andere coaches wel geloofde dat de skeelertweeling uit Zwolle ook over de kwaliteiten beschikte om uit te blinken op de schaats. En dan vijf jaar later de wereldtitel winnen, uitgerekend op de baan van Salt Lake City waar ‘Gouden Gerard’ zelf in 2002 olympisch kampioen werd. „Voor hem is de cirkel hier rond”, aldus de nieuwe wereldkampioen.

Als eerste ooit werd Michel Mulder (26) in één seizoen zowel wereldkampioen op skeelers (500 meter) als op schaatsen. Na Valeri Moeratov, Eric Heiden en Igor Zjelezovski is hij de vierde debutant die de wereldtitel sprint grijpt. Zijn wereldrecord puntentotaal compenseert het ontbreken van een afstandszege. En op de beslissende 1.000 meter behield hij als een geroutineerde kampioen de rust en zijn voorsprong op de Fin Pekka Koskela (tweede) en ploeggenoot Hein Otterspeer, die als derde eindigde. Maar wat zijn wereldtitel echt bijzonder maakt, is het verhaal erachter.

„Ik moet de hele tijd aan Ronald denken”, sprak vader Mulder zaterdagochtend in de taxi op weg naar de Utah Olympic Oval. „Zijn broer is favoriet voor de wereldtitel en zelf mag hij niet meedoen. Dat is best hard.” Bij de NK in Groningen stond Ronald na drie afstanden eerste en moest Michel aanvankelijk vrezen voor zijn WK-ticket. Maar na een mislukte duizend meter greep juist Ronald naast plaatsing. „Zo dicht ligt het bij elkaar. Het had allemaal net zo goed anders kunnen lopen.” En niet alleen bij de NK in Groningen.

Berry, de een na oudste van zes Zwolse broers, blesseerde zich bij het voetballen aan zijn enkel, vertelt hun vader. „Ga maar schaatsen”, zei de dokter.” Schaatsen en skeeleren, met de hele familie. De jongsten, Ronald en Michel, waren zes toen ze begonnen. In de winter naar de ijsbaan in Deventer, in de zomer skeeleren. In een Mitsubishi-busje door het land, per jaar 50.000 kilometer op de teller. Mijn vrouw en ik, alle jongens mee.” In Salt Lake City is hij dit weekeinde alleen. „Mijn vrouw heeft MS, deze reis was te zwaar. Maar ze zitten thuis met z’n allen voor de tv.”

Geen betere tegenstander dan een tweelingbroer. „Alles was tegen elkaar”, vertelt Ronald Mulder. „Die competitie is er altijd geweest, wat we ook deden. Op de fiets was elk paaltje een eindstreep. Als eerste bij de auto, als eerste bij de deur. En als de een sneller was, ging de ander een beetje apart bezig. Zo van: dan train ik even wat harder. Nu denk ik stiekem ook: hij staat nu eerste van de wereld… Gaaf dat je dat ziet van je eigen tweelingbroer. Geen garantie dat ik het ook kan. Maar de stap is dichterbij dan als het iemand anders was.”

Met skeeleren, of inlinen, is de top het eerst bereikt. „Ik ken de broers Mulder al vanaf hun zeventiende”, zegt bondscoach Hill. „Van die magere jongens, altijd Red Bull drinken. Nu zit ik zaterdagavond met Michel aan de bar en is hij volwassen geworden. Hij heeft veel voordeel van het inlinen. Vooral in het leren winnen. Daarin heeft hij op skeelers tien jaar ervaring opgedaan, 10.000 uur. Zijn succes en dat van Heather Richardson bij de vrouwen laat zien hoe goed de combinatie inlinen en schaatsen kan werken.”

Tot het seizoen 2008-2009 moet de conservatieve schaatswereld weinig hebben van de skeelerende broers. Leuk hoor dat ze in 2006 bij de NK in Assen precies dezelfde tijd hebben op de 500 meter (37,87). Maar wie skeelert, krijgt nooit de juiste slag om als schaatser door te breken. Tot oud-kampioen Van Velde zich over de tweeling ontfermt. „Dat is de sleutel geweest tot het succes”, zei Michel Mulder gisteren. „Gerard heeft ons vijf jaar geleden opgepakt. ‘Ik zie talent in jullie’, zei hij. Een mooier compliment konden we niet krijgen.”

Ronald boekt aanvankelijk het snelst progressie. Na de Spelen van 2010 kiest hij voor een lucratieve aanbieding van de ploeg van coach Jac Orie. Michel blijft bij Van Velde en begint zijn achterstand in te lopen. Bij de WK afstanden vorig jaar in Thialf schittert hij met 34,66 en zilver op de 500 meter. Was een scheiding noodzakelijk voor zijn succes? „Ik ging verhuizen naar Heerenveen, werd professioneler met mijn voeding, het buigen en ronden van mijn schaatsen. Misschien moest ik zelf meer verantwoordelijkheid nemen. Of ik het nodig had om weg te gaan bij Ronald? Dat vind ik niet aardig om te zeggen.”

Ook na zijn eerste wereldtitel op schaatsen denkt Michel Mulder het eerst aan zijn broer langs de kant. „Ik gun hem deze titel ook nog wel een keer. Het is echt de moeite waard.”