Rutte: Beatrix icoon van Nederland - politici vol lof over koningin

RIJSWIJK - Premier Mark Rutte tijdens zijn speech nadat koningin Beatrix haar aftreden heeft aangekondigd. ANP ROYAL IMAGES LEX VAN LIESHOUT
RIJSWIJK - Premier Mark Rutte tijdens zijn speech nadat koningin Beatrix haar aftreden heeft aangekondigd. ANP ROYAL IMAGES LEX VAN LIESHOUT Foto ANP / Lex van Lieshout

Premier Rutte heeft koningin Beatrix in een reactie op de aangekondigde abdicatie een “icoon van Nederland genoemd”. Hij sprak zijn “respect en bewondering voor de buitengewone inzet” van koningin Beatrix uit “in en voor Nederland”. De fractieleiders loven de wijze waarop het staatshoofd invulling heeft gegeven aan haar functies.

In zijn toespraak, die kort na de boodschap van koningin Beatrix werd uitgezonden, zei Rutte:

“Vanaf haar inhuldiging in 1980 heeft zij zich met hart en ziel ingezet voor de Nederlandse samenleving. Zichtbaar, betrokken en met een enorme energie. Daarom roept de toespraak die zij net hield in het hele Koninkrijk warme gevoelens op van grote dankbaarheid. Ook bij mij persoonlijk en bij de andere leden van het kabinet.”

Volgens Rutte is koningin Beatrix uitgegroeid tot “het icoon van Nederland”.

“Zij nam haar taak buitengewoon serieus, ook onder moeilijke omstandigheden. Ook in de jaren waarin zij de steun van Prins Claus moest missen. Ook na het verschrikkelijke ongeval van haar zoon Prins Friso. Het maakt onze waardering voor de onvermoeibare inzet van de Koningin alleen maar groter.”

Rutte zei dat prins Willem-Alexander een “een belangrijke en veeleisende taak” wacht.

“Ik weet zeker dat de Prins en de Prinses als Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op een overtuigende manier invulling zullen geven aan hun nieuwe taak en rol.”

Lees hier de volledige reactie van premier Rutte.

Kamervoorzitters bedanken koningin Beatrix

De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer lieten in een verklaring weten met groot respect en ontroering” kennis te hebben genomen van het voornemen van koningin Beatrix tot abdicatie.

In de verklaring staat:

“De Staten-Generaal zijn hare majesteit de koningin zeer veel dank verschuldigd voor haar grote toewijding bij het vervullen van haar taak. Deze toewijding uitte zich niet alleen in betrokkenheid, maar ook in menselijkheid.”

Zij wijzen erop dat zich binnen de regeerperiode van Beatrix in binnen- en buitenland vele verandering hebben voltrokken.

“Bij al deze veranderingen toonde Hare Majesteit haar diep gewortelde gevoelens voor verdraagzaamheid, een grote professionaliteit en een warm hart.”

Wilders: Groot voorbeeld voor velen

PVV-leider Geert Wilders dankt Beatrix voor 33 jaar ‘trouwe dienst aan het Nederlandse volk’. Zij is een groot voorbeeld voor velen, laat Wilders weten.

“Ondanks het feit dat diep leed haar op persoonlijk vlak niet werd bespaard, heeft hare majesteit te allen tijde ons vaderland vol plichtsbesef gediend.”

Buma: zullen haar in haar functie missen

Ook het CDA is Beatrix ‘bijzonder dankbaar’ voor de inzet de afgelopen 33 jaar. “De koningin heeft haar ambt op voorbeeldige wijze uitgeoefend”, reageert Sybrand van Haersma Buma. Hij noemt haar ‘inspirerend, kundig en altijd betrokken bij het welzijn van alle Nederlanders’. “Wij zullen haar allemaal in haar functie missen.”

Pechtold: symbool van eendracht

D66-leider Alexander Pechtold noemt Beatrix in een reactie op de aankondiging van haar abdicatie een ‘betrokken koningin’ en een ‘hardwerkend en professioneel staatshoofd’.

“Voor zeer veel Nederlanders is koningin Beatrix een belangrijk symbool van eendracht, altijd zeer betrokken bij het wel en wee van haar bevolking.”

Pechtold heeft haar leren kennen als een hardwerkend en professioneel staatshoofd dat de belangen van Nederland ook over de grenzen ‘uitstekend’ dient. Sinds dit jaar heeft het staatshoofd onder meer op initiatief van D66 geen rol meer tijdens de formatie. Volgens Pechtold heeft Beatrix op een ‘waardige manier’ invulling gegeven aan deze ‘recente veranderingen’.

Roemer roemt grote betrokkenheid

SP-leider Emile Roemer vindt dat Beatrix op een ‘professionele wijze invulling heeft gegeven aan haar moeilijke taak’, stelt hij. “Daarbij heeft zij altijd een grote betrokkenheid getoond met mensen, dat heeft haar geliefd gemaakt.” Hij vindt dat zij de geest van de tijd goed heeft aangevoeld. “Ik denk dat zij een belangrijke rol heeft gespeeld om het koningshuis meer bij de tijd te brengen. Dat is een grote verdienste.”

Slob heeft groot respect voor koningin Beatrix

Fractieleider Arie Slob (ChristenUnie) heeft ‘groot respect’ waarop Beatrix aan het koningsschap invulling geeft. Hij prijst de nauwe betrokkenheid van het staatshoofd bij het land en haar inwoners. “Als koningin voor iedereen, bewogen met wat kwetsbaar is, succes en talend vierde en terecht aandacht vroeg voor wat ons in de samenleving bindt”, laat hij weten. “Ook zagen we haar bij droevige gelegenheden als een moeder des vaderlands dichtbij mensen staan.”

Ojik prijs professionaliteit

Bram van Ojik (GroenLinks) prijst de professionaliteit en betrokkenheid van Beatrix. Hij ziet haar als onvermoeibaar pleitbezorger voor verdraagzaamheid, maar ook om de zorg voor de natuur en voor internationale samenwerking. “Dat zijn waarden die mij zeer aanspreken.”

Van der Staaij: onverwachts

“We wisten dat dit moment eens zou komen”, reageert Kees van der Staaij (SGP). Maar het is toch nog onverwachts. Hij heet buitengewoon veel waardering en respect voor Beatrix. De aankondiging roept bij hem ook gevoelens van weemoed op. “Het is het einde van een tijdperk”, zei hij. “Maar aan de andere kant gaat de monarchie ook wel weer door.” Nieuwe personen weten toch op een gewetensvolle manier daar een nieuwe invulling aan te geven. “Dat vertrouwen leeft ook bij ons.”