PvdA: eurobiljet uit roulatie nemen

De PvdA wil in navolging van de VS en Groot-Brittannië het biljet met hoge waarde uit de running nemen. Foto ANp / Barbara Gindl

De PvdA wil dat het bankbiljet van vijfhonderd euro wordt afgeschaft. Het grote paarse biljet wordt vooral gebruikt door criminelen, stelt de partij. De PvdA heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem gevraagd zich bij de Europese Centrale Bank (ECB) hard te maken om de briefjes uit de roulatie te nemen.

“Het vijfhonderdeurobiljet dreigt een internationale drugsvaluta te worden. Straks gebruiken ze het in Zuid-Amerika vaker dan in Nederland. De ECB is geen wisselkantoor voor criminelen. Geld dat niemand gebruikt om mee te betalen, is geen betaalmiddel.” - PvdA-Kamerlid Henk Nijboer in De Telegraaf.

In de Verenigde Staten zijn biljetten met een hoge waarde al lange tijd uit de roulatie genomen, mede om crimineel gebruik tegen te gaan. In Canada werd het dollarbiljet van duizend afgeschaft na adviezen over corruptie- en misdaadbestrijding.

Groot-Brittannië wisselt al langer geen geld meer om naar biljetten van vijfhonderd euro. Uit Brits onderzoek bleek dat negentig procent van de verhandelde paarse briefjes door criminelen werd gebruikt. Naar verluidt was Duitsland een van de voorstanders van een hoog eurobiljet bij de invoering van de euro om zo het vertrouwen in de munt een zet in de goede richting te geven.