ProRail: directe intercityverbinding tussen Amsterdam en Brussel mogelijk

NS-directeur Bert Meerstadt (R) en zijn Belgische collega Marc Descheemaecker van NMBS tijdens de hoorzitting over de Fyra.
NS-directeur Bert Meerstadt (R) en zijn Belgische collega Marc Descheemaecker van NMBS tijdens de hoorzitting over de Fyra. Foto ANP / Bas Czerwinski

De Beneluxtrein weer per direct instellen is niet mogelijk, maar als de huidige dienstregeling van de NS tussen Amsterdam en Schiphol wordt aangepast is er ruimte op het spoor voor een nieuwe Beneluxtrein. Die trein zou zestien keer per dag tussen Amsterdam en Brussel kunnen rijden. Dat zei ProRail-topman Hugo Thomassen bij een speciale parlementaire hoorzitting met Nederlandse en Belgische Kamerleden. Het spoor vrijmaken op het traject tussen Den Haag en Brussel kan zonder al teveel problemen.

De Beneluxtrein werd in december uit de dienstregeling gehaald toen de Fyra ging rijden. Die trein heeft slecht anderhalve maand gereden, toen de NS en de Belgische Spoorwegen besloten om de treinen van de Italiaanse firma AnsaldoBreda van het spoor te halen. Door ijsvorming was er een groot stuk bodemplaat van de trein gevallen, na eerdere problemen met de deuren, de aandrijving, de remmen.

Verschillende parlementariërs dringen aan op een permanente intercityverbinding over het klassieke spoor, zoals de Beneluxtrein dat was. De NS wil een alternatieve trein ‘beschikbaar houden’, zei Meerstadt. Maar dat betekent niet dat deze trein ook permanent zal blijven rijden als de problemen met de Fyra verholpen zijn.

Topmannen door het stof

Bij de hoorzitting in Brussel gingen NS-topman Bert Meerstadt en zijn Belgische collega Marc Descheemaecker vanochtend opnieuw door het stof vanwege de problemen. “Het spijt ons zeer,” zei Meerstadt voor de parlementariërs uit België en Nederland. De NS, NMBS en de spoorbeheerders uit beide landen presenteren eind deze week een definitief plan om op korte termijn met een vervangende trein te kunnen gaan rijden, zoals staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) heeft geëist. Volgens Prorail hebben zich geen andere vervoerders gemeld om een alternatieve verbinding te realiseren.

Zitting in het overkoepelende Beneluxparlement

De bijeenkomst is een primeur: niet eerder organiseerden de parlementen van Nederland, België en het overkoepelende ‘Beneluxparlement’ – met alleen adviserende bevoegdheden – een zitting over problemen die de beide landen aangaan. De speciaal ingelaste hoorzitting moet opheldering verschaffen over hoe het zo mis kon gaan met de verbinding tussen Brussel en Amsterdam.

In uitgebreide uiteenzettingen gingen de topmannen van de NS en NMBS vanochtend in op de voorgeschiedenis van de Fyra. Dit weekend schreef NRC Handelsblad dat financiële overwegingen de doorslag hebben gegeven bij de aanschaf van de Fyra-treinen van AnsaldoBreda.

De NOS over de hoorzitting en de verontschuldigingen van vanochtend