Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mensenrechten

Ouders Tim Ribberink vinden excuus Vara onvoldoende

Screenshot van de iPhone van Tim Ribberink, die voor hij zelfmoord pleegde op 1 november 2012 in het notitieblok van de telefoon een afscheidsbriefje voor zijn ouders achterliet. Dit screenshot werd een dag later genomen, voor de politie. De familie stelde het vorige week aan NRC beschikbaar, nadat twijfels waren gerezen over het bestaan van de brief.
Screenshot van de iPhone van Tim Ribberink, die voor hij zelfmoord pleegde op 1 november 2012 in het notitieblok van de telefoon een afscheidsbriefje voor zijn ouders achterliet. Dit screenshot werd een dag later genomen, voor de politie. De familie stelde het vorige week aan NRC beschikbaar, nadat twijfels waren gerezen over het bestaan van de brief.

De ouders van Tim Ribberink accepteren de excuses van de Vara niet. Ze nemen voorlopig geen juridische stappen, maar leggen de zaak wel voor aan de Raad voor journalistiek. Dat heeft de vertrouwensman van de familie van Tim, Marinus van den Berg, vandaag gezegd op een persconferentie.

Vorige week zond de Vara een radiodocumentaire uit over de 20-jarige Tim, die in november zelfmoord pleegde en in zijn afscheidsbericht schreef dat hij gepest werd. Volgens de vader van Tim voelde het programma “als een moordaanslag”.

Bert Molenaar zette vraagtekens bij bestaan afscheidsbrief

In het programma Gids.fm zette de journalist Bert Molenaar vraagtekens bij het bestaan van de afscheidsbrief van Tim, die door zijn ouders geplaatst werd bij zijn overlijdensadvertentie. Ook werd in twijfel getrokken dat Tim werkelijk werd gepest.

Na de ophef die over de documentaire ontstond stuurde de Vara een verklaring uit:

“Aan de ouders en nabestaanden van Tim zullen wij onze excuses aanbieden in het geval wij pijnlijke grenzen hebben overschreden.”

Ouders Tim: gebaar Vara is onvoldoende

De ouders van Tim zeggen dat ze de verklaring nooit persoonlijk hebben ontvangen en vinden het “gebaar” van de Vara “onvoldoende”. Ze willen dat de Vara “terugkomt van de insinuerende beweringen” in de documentaire. De ouders nemen vooralsnog geen juridische stappen, maar leggen de zaak wel voor aan de Raad voor de Journalistiek.

Volgens de ouders van Tim is Molenaar “ernstig uitgegleden”. Het afscheidsbericht van Tim bestond wel degelijk, in de vorm van een notitie op zijn telefoon, en Tim werd ook gepest, zei Van den Berg. “Voor de moeder voelt het alsof Tim zich na zijn dood alsnog moet verontschuldigen.”

Na de uitzending van de documentaire besloten de ouders van Ribberink vorige week bij monde van Theo Scholte Lubberink, de oom van Tim, te reageren tegenover NRC. De familie stuurde als bewijs ook een kopie mee van de originele afscheidsbrief.

Molenaar reageert niet om “voor de hand liggende redenen”

De discussie over pesten die na de dood van Tim ontstond, heeft de nabestaanden gesteund in de verwerking van hun verdriet, zei Van den Berg. “Het maakt de dood van Tim minder zinloos”, zei hij. Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker heeft met de ouders van Tim gesproken over de dood van hun zoon en over de aanpak van pesten.

Journalist Bert Molenaar liet aan nrc.next-redacteur Stijn Bronzwaer weten niet meer te willen reageren op de eis van excuses van de familie Ribberink “om voor de hand liggende redenen”.